Darba vides risku ietekme uz laboratorijas un ražošanas iecirkņa nodarbinātiem farmācijas uzņēmumā - Konovalova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2022)
“Darba vides risku ietekme uz laboratorijas un ražošanas iecirkņa nodarbinātiem farmācijas uzņēmumā”. Darba autore: Anastasija Konovalova. Darba zinātniskais vadītāja: doc., Dr. chem. Ingars Reinholds. Maģistra darbs izklāstīts uz 71 lpp., ietver 37 attēlus, 27 tabulas, 15 pielikumus un 32 literatūras avotus. Maģistra darbā ir novērtēti darba vides un darba vietas riski farmācijas uzņēmuma laboratorijā un ražošanas iecirknī, tiek izstrādāti nepieciešami preventīvie pasākumi un praktiskās rekomendācijas. Darbs sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota literatūra par farmācijas nozares attīstību Latvijā un visā pasaulē. Darba otrajā daļā ir aprakstītas pielietojamās metodes risku novērtēšanai uzņēmuma darbiniekiem, izmantojot specifiskās matricas. Trešajā daļā ir veikta iegūto rezultātu un risku analīze. Darba ceturtajā daļā ir izstrādāti nepieciešami preventīvie pasākumi risku mazināšanai. Pielietotas metodes: Somijas 5 baļļu matrica, Austrijas metode un Londonas Imperiālās koledža metodes ķīmisko risku novērtēšanai, slodzes galveno radītāju metode (SGR-C, SGR-A), rekomendējamais smaguma celšanas limits (NIOSH), psiholoģiskā klimata novērtēšana darba vietā un nodarbināto aptaujas anketa. Atslēgvārdi: laboratorija, darba vides riski, ķīmiskie riski, ražošanas iecirknis, preventīvie pasākumi.

“The impact of work environment risk on laboratory and production department employees in a pharmaceutical enterprise”. Author: A. Konovalova. Scientific supervisor: doc., Dr. chem. I. Reinholds. Master’s thesis contains 71 pages, contains 37 figures, 27 tables, 15 appendixes and 32 references. The master's work has assessed the risks of the working environment and workplace in the pharmaceutical company's laboratory and production department, and the necessary preventive measures and practical recommendations are developed. The study consists of four parts. The first part summarises literature on the development of the pharmaceutical industry in Latvia and around the world. The second part of the study describes the methods to be applied to assess risks for laboratory and office staff using specific matrices. In the third part, the analysis of the obtained results and risks is performed. Fourth part of study are developed the necessary preventive measures practical recommendations to reduce the risks. Applied methods: Finnish 5-point matrix, Austrian method and London Imperial college method for chemical risk assessment, main load indicator method (SGR-C, SGR-A), recommended weightlifting limit (NIOSH), determination of psychological climate in the workplace and employee questionnaire. Keywords: laboratory, working environment risks, chemical risks, production department, preventive measures.
The impact of work environment risk on laboratory and production department employees in a pharmaceutical enterprise
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; laboratorija; darba vides riski; ķīmiskie riski; ražošanas iecirknis; preventīvie pasākumi