2-3 gadus vecu bērnu adoptācija pirmsskolas izglītības iestādē - Tauriņa, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba tēma : „ 2 – 3 gadus vecu bērnu adaptācija pirmsskolas izglītības iestādē” Darba autors: Jolanta Tauriņa Darba zinātniskais vadītājs: Mag. paed. A. Prole Darba apjoms: 76 lappuses, 22 attēli,13 tabulas, analizēti 22 literatūras avoti, darbā pievienoti 3pielikumi. Darbs sastāv: No teorētiskās daļas un praktiskās pētījumu daļas. Darba mērķis: Izpētīt 2 un 3 gadus vecu bērnu adaptācijas norisi pirmsskolā. Pētījuma teorētiskā daļa balstās uz psiholoģijas teoriju pamatlicēju A. Adlera, K. G. Junga, Dž. Boulbija, E. Eriksona, L. Vigotska, R. Kembela, Ž. Piažē un mūsdienu pedagogu, psihologu, psihoterapeitu J. Gipenreiteres, D. Lieģenieces, A. Vecgrāves, G. Svences, A. Tauriņas ,R. Tonkovas – Jampoļskajas u.c. atziņām , kā arī uz publikācijām žurnālos. Izanalizēta literatūra par adaptācijas būtību, 2-3 gadus vecu bērnu attīstības īpatnībām, temperamentu un tā ietekmi uz adaptāciju, vecāku un pirmsskolas skolotāju sadarbību un tā ietekmi uz adaptācijas procesu. Pētījuma praktiskajā daļā tika pētīta un analizēta 42 pirmās un otrās jaunākās grupas bērnu adaptācijas procesa norise pirmsskolā. Pētījums ļauj secināt, ka 2-3 gadus vecu bērnu adaptācija pirmsskolas izglītības iestādē noris veiksmīgāk, ja pirmsskolas izglītības iestādes darbinieki rada drošu, uzticēšanos rosinošu vidi, notiek regulāra sadarbība starp pirmsskolas skolotājiem un bērnu vecākiem, pirmsskolas skolotāji ievēro bērnu attīstības īpatnības. Pielikumos var iepazīties ar anketām pirmsskolas skolotājiem un vecākiem. Darbā pievienotas ucināmās, plaukšķināmās, smīdināmās dziesmiņas izmantojamas adaptācijas periodā.

Theme of the degree thesis: “Adaptation to 2 -3 y.o. children in preschool educational institution”. Author of the degree thesis: Jolanta Tauriņa Scientific adviser: Mag. paed. A.Prole Amount of the degree thesis: 75 pages, 22 figures, 13 tables, 22 analyzed literary sources, 3 annexes. The degree thesis consists of: a theoretical part and empirical research. Aim of the degree thesis: To research the process of adaptation to 2 -3 y.o. children in preschool. The theoretical part of the degree thesis rests on the psychological theories of such founders as A.Adler, K.G.Jung, J.Bowlby, E.Erickson, LVigotsky, R.Campbell, J.Piaget, as well as on researches of contemporary pedagogues, psychologists, psychotherapists J.Gipenreiter, D.Lieģeniece, A.Vecgrāve, G.Svence, A.Tauriņa, R.Tonkova-Yampolskaya etc., and on publications in magazines. The literary sources are analyzed on the subject of adaptation’s phenomena and essence, on peculiarities of development to 2-3 y.o. children, on temperament and its affect on adaptation, on cooperation of parents and preschool pedagogues and their influence on adaptation process. In the empirical part of the research there have been studied and analyzed the adaptation progress to 42 children of first and second younger groups in preschool. This field research allows to conclude that the most successful adaptation process to 2-3 y.o. children in preschool takes place on condition that preschool institution’s pedagogues would create trustful and confidential environment, cooperation of preschool’s pedagogues and parents would take place on a regular basis, preschool’s pedagogues would follow and take into consideration peculiarities of children development. Annexes to this degree thesis provide questionnaires to preschool’s pedagogues and parents. There are special little songs recommended and used during the period of adaptation.
Adjustment of 2-3 years old children at preschool
Keywords: Pedagoģija