Kalnu slēpošanas ietekme uz vidi - Beitāns, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbs analizē kalnu slēpošanas ietekmi uz vidi. Balstoties uz ārzemju pētījumiem, tiek apskatītas slēpošanas nogāzēs (bieži vien ir bioloģiskas un ainaviskas vērtības) sastopamakās problēmas apsaimniekošanas gaitā, piemēram, mākslīgā sniega pielietošana vai tā sablīvēšana. Darbs arī sniedz informāciju par vides problēmām un situāciju 10 slēpošanai Latvijā izmantotās nogāzēs, kas apsekotas 2010. gada rudenī.. Vizuāli tika novērtēta, aprakstīta un gradēta 5 ballu skalā augsnes atkailināšanās, veģetācijas stāvoklis un ainavas estētika, kā arī tika vispārīgi aprakstīti citi nogāzēs notiekošie procesi. Iegūtie dati parāda, ka galvenās problēmas, ierīkojot un apsaimniekojot nogāzes, saistās ar mehānisko degradāciju, ūdens eroziju un infrastruktūras izbūvi. Nogāžu degradācijas ierobežošanai būtu pēc iespējas jāsamazina tehnikas parvietošanās pa nogāzēm. Atslēgas vārdi: kalnu slēpošana, nogāze, trase, veģetācija, augsne, degradācija, ainava, tehnika, makslīgais sniegs.

The work examines downhill skiing impacts on environment. Based on foreign studies, the work examines the problems that often arise on ski slopes (often environmental values) during the operation, for example the use of artificial snow or snow compression factor. The work also provides information about environmental issues and the situation on 10 in Latvia existing skiing slopes which has been surveyed in late fall 2010. Soil exposure level, vegetation condition and landscape aesthetics was visually assessed, described and graded in five-point scale. General describes of other slope processes was given. Data illustrate that the main problems in installing and operating Latvian slopes for winter downhill skiing is associated with mechanical degradation, water erosion and the construction of infrastructure. Minimization of machinery slope crossing is advisable in order to limit slope degradation. Key words: downhill skiing, slope, ski track, vegetation, soil, degradation, landscape, machinery, articicial snow.
Mountain skiing impact on enviroment
Keywords: Vides zinātne