Eitanāzijas jautājums Latvijā un ārvalstīs - Sīle, Sanita (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba mērķis ir eitanāzijas juridisko problēmu izpratne, uzmanību pievēršot krimināltiesību un cilvēktiesību sadursmes punktiem – atbildība par cilvēka nonāvēšanu pret tiesībām uz dzīvību, tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību, goda un cieņas aizsardzību, diskriminācijas aizliegumu, vienlīdzību likuma priekšā un pašnoteikšanās tiesībām. Darbā iezīmēti iespējamie risinājumi eitanāzijas jautājumam Latvijā – ar šādu uzstādījumu aplūkoti iespējamie grozījumi Krimināllikumā, dzīvojošā testamenta ieviešanai Latvijā, kā arī Starpinstitucionālais modelis kā lēmumu pieņemšanas mehānisms. Autore uzskata, ka tieši izpratnes trūkums par konkrēto jautājumu ir galvenā problēma, kā sekas ir jebkāda regulējuma trūkums. Atslēgvārdi: eitanāzija, dzīvojošā testaments, krimināltiesības, cilvēktiesības, Starpinstitucionālais sadarbības modelis.

Objective of the Master theses is to move towards the understanding of legal problems regarding euthanasia, paying a closer attention to the points were criminal law and human rights clash – responsibility for killing a person versus rights to life, rights to privacy, protection of one’s honor and dignity, prohibition of discrimination, equality under the law and autonomy. Some of the possible solutions will be proposed – changes in the Criminal Law of Latvia, introduction of living will and Inter-institutional cooperation model. Author believes that the lack of understanding regarding the issue of Euthanasia is the main problem – it results in complete lack of regulation. Key words: euthanasia, living will, criminal law, human rights, Inter-institutional cooperation model.
The Issue of Euthanasia in Latvia and Foreign Countries
Keywords: Juridiskā zinātne