1.4 - dihidropiridīnu spēja pasargāt šūnas un DNS no peroksinitrīta izraisītajiem bojājumiem - Saleniece, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
1,4 dihidropiridīni tiek plaši lietoti kardiovaskulāro slimību ārstēšanā - arteriālās hipertensijas un stenokardijas ārstēšanā, bet tiem piemīt arī antioksidatīvas īpašības. Maģistra darbā tika pētīta 1,4 dihidropiridīnu savienojumu – cerebrokrasta un J-3-131-Na spēja pasargāt HeLa šūnu kultūru no peroksinitrīta izraisītajiem bojājumiem. Cerebrokrasts 50ĀM spēja pasargāt HeLa šūnas no peroksinitrīta izraisītajiem bojājumiem (p<0.05). Mazākā koncentrācijā tam nebija aizsargājoša efekta. Peroksinitrīts ir toksiskāks par J-3-131-Na koncentrācijā 10ĀM un 50ĀM (p<0,05). J-3-131-Na koncentrācijā 10ĀM un 50ĀM neuzrādīja spēju pasargāt HeLa šūnas no peroksinitrīta izraisītajiem bojājumiem. Atslēgvārdi: 1,4 dihidropiridīnu atvasinājumi, peroksinitrīts, HeLa šūnas.

1,4 dihydropyridines are widely used in the treatment of cardiovascular disease - hypertension and angina treatment, but they also have a anti-oxidant properties. In the MA thesis was investigated dihydropyridine derivatives - cerebrocrast and J-3-131-Na and their ability to protect HeLa cell cultures from lesions caused by peroxynitrite. Cerebrocrast 50 ĀM ability to protect HeLa cells from peroxynitrite induced lesions (p<0,05). At lower concentration it had no protective effect. Peroxynitrite is more toxic than J-3-131-Na concentration of 10μM and 50μM (p <0.05). J-3-131-Na concentration of 10μM and 50μM did not shown to protect HeLa cells from peroxynitrite induced lesions. Keywords: 1,4 dihydropyridine derivatives, peroxynitrite, HeLa cells
Capability of 1.4 - dihydropyridines to protect cells and DNA against the peroxynitrite - induced lesions
Keywords: Farmācija