Anizeikonijas testu pielietojums klīniskajā praksē - Aleksejeva, Diāna (Latvijas Universitāte, 2013)
Māģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 42lappusēm.Tas satur 19attēlus,6 tabulas,1pielikumu un 26literatūras avotus.Darba mērķis ir novērtēt dažādu testu pielietojumu anizeikonijas noteikšanā pacientiem ar anizometropiju.Dalībnieki un metode:Pētījumā piedalījās 20dalībnieki ar anizometropiju,kuriem tika novērtēta anizeikonija ar 5testiem:polarizētais tests,aizklāšanas tests,dubultattēlu tests,Brečera tests un Mailza tests.Rezultāti:Polarizētais tests uzrādīja vidēji ciešu lineāru sakarību starp anizometropijas lielumu un anizeikonijas novērtējumu(r=0,72,p<0,005,n=20).Aizklāšanas tests uzrādīja vāju lineāru sakarību(r=0,54,p<0,05,n=20)Dubultattēlu tests(r=0,86,p<0,005,n=20),Brečera tests(r=0,84,p<0,005,n=20)un Mailza tests(r=0,86,p<0,005,n=20)uzrādīja ciešu lineāru sakarību.Secinājumi:Pētījums parāda,ka dubultattēlu tests būtu vislabāk pielietojums klīnikās anizeikonijas novērtēšanai.Atslēgas vārdi:anizeikonija, polarizētais tests,aizklāšanas tests,dubultattēlu tests,Brečera tests

Master work is written in Latvian on 42 pages.It contains 19 figures,6 tables,1 appendix and 26 references.The aim of the work is to evaluate application of different tests to determine aniseikonia in patients with anisometropia. Participants and methods:Aniseikonia of 20 participiants with anisometropia was evaluated with 5 tests:polarized test,cover test,double image test,Brecher test and Miles test.Results:Polarized test demonstrated medium linear correlation between value of anisometropia and value of aniseikonia(r=0.72,p<0.005,n=20). Cover test shows weak linear correlation(r=0.54,p<0.05,n=20).Double image test(r=0.86,p<0.005,n=20),Brecher test(r=0.84,p<0.005,n=20)and Miles test(r=0.86,p<0.005,n=20)showed strong linear correlation between.Conclusions:The study shows that double image test would be the best test to be used in clinics to evaluate aniseikonia.Keywords: anisometropia,polarized test, cover test, double image test, Brecher test.
Tests of aniseikonia in clinical practice
Keywords: Fizika