Ārzonas, to ietekmes uz valstu budžeta zaudējumiem, kā arī ES, t.sk LR normatīvā regulējuma, kas attiecas uz darbībām ārzonās, izpēte - Rensta, Aija (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma – “Ārzonas, to ietekmes uz valstu budžeta zaudējumiem, kā arī ES, t.sk. LR normatīvā regulējuma, kas attiecas uz darbībām ārzonās, izpēte”. Starptautiski izvairīšanās no nodokļu nomaksas, nodokļu apiešana un krāpniecība katru gadu pasaulei rada zaudējumus vairāku triljonu eiro apmērā. Tie ir zaudējumi publiskiem ieguldījumiem, izglītībai, veselības aprūpei un sociālajai palīdzībai. Maģistra darba mērķis ir pamatojoties uz ārzonu un ES, t.sk. LR normatīvā regulējuma, kas attiecas uz darbībām ārzonās, izpēti, izstrādāt priekšlikumus šī regulējuma pilnveidošanai. Darbā autore konstatējusi dažas nepilnības gan ES, gan LR 2020.gada piemērojamā, darbā pētītajā normatīvajā regulējumā un izstrādājusi priekšlikumus to pilnveidei.

The topic of the master's thesis is “Offshore, it’s impact on state budget losses, as well as study of the regulatory framework of EU, including Republic of Latvia, which applies to the offshore activities”. Internationally, tax evasion, tax avoidance and fraud cost the world several trillions of euros every year. These are losses to public investment, education, health care and social assistance. The purpose of the master's thesis is based on offshore and EU, incl. the Republic of Latvia, examination of the regulatory framework which applies to offshore activities, to develop proposals for the improvement of this regulations. In its work the author has identified some shortcomings in the applicable regulatory framework of both the EU and the Republic of Latvia in 2020 and has proposed suggestions for their improvement.
Offshore, it's impact on state budget losses, as well as study of the regulatory framework of EU, including Republic of Latvia, which applies to the offshore activities
Keywords: Ekonomika; ārzona; normatīvais regulējums, kas attiecas uz darbībām ārzonās; budžeta zaudējumi; ārzonu finanšu centri