Medicīnas māsu viedoklis par zāļu blakusparādību uzraudzību - Eglīte, Aiga (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba tēma ir “Medicīnas māsu viedoklis par zāļu blakusparādību uzraudzību”. Veselības aprūpes speciālistam, tai skaitā medicīnas māsām ir ļoti būtiska nozīme ar zāļu lietošanu saistītu risku mazināšanas nodrošināšanā, sniedzot informāciju pacientam, veicot nepieciešamos riska mazināšanas pasākumus un ziņojot par novērotām blaknēm. Zāļu blaknes ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma. Aprēķināts, ka 5% hospitalizācijas gadījumu notiek blakņu dēļ. Blaknes ir piektais biežākais nāves cēlonis slimnīcās. Maģistra darba mērķis ir uzzināt, izpētīt un analizēt ar zāļu blakusparādību ziņošanu saistītas problēmas medicīnas māsu vidū Latvijā, kā arī medicīnas māsu gatavību iesaistīties ziņošanas procesā. Darba uzdevums ir izveidot pārskatu par medicīnas māsu informētību Latvijā saistībā ar zāļu blakusparādību ziņošanu. Rezultāti liecina, ka medicīnas māsas ir slikti informētas par zāļu blakusparādību ziņošanas procesu. Šaubas par piedalīšanos ziņošanas procesā un informācijas trūkums ļoti izteikti ir vērojams aptaujāto medicīnas māsu vidū. Taču medicīnas māsas ir ieinteresētas piedalīties ziņošanas procesā un ir diezgan pārliecinātas par zināšanām, kuras ir iegūtas gan studiju laikā, gan savā praksē. Informācija ir iegūta no datu bāzēm, publikācijām, normatīvajiem aktiem un statistikas datiem. Darbs veikts LU Medicīnas fakultātē Farmācijas maģistra programmā. Atslēgvārdi: medicīnas māsas, slimnīca, poliklīnika, veselības aprūpe, zāļu blakusparādības, farmakovigilance, ziņošana

The object of this master paper is “Nurses` attitude to the monitoring and reporting of adverse drug reactions”. The decrease of adverse drug reactions risk connected to the usage of medicines is very essential for health care professionals, i.e. for nurses, providing information to the patients, completing the necessary steps for risk mitigation and reporting the adverse drug reactions. Currently adverse drug reactions are the most crucial health care problem. According to the statistics, 5% of all the hospitalization cases are connected to the adverse drug reactions and this is also one of the frequent causes of death. The aim of this paper is to learn, to study and to analyze the potential problems with the reporting adverse drug reactions among nurses in Latvia, also the readiness of nurses to participate in reporting process. The task of master paper is to create the review of the Latvian nurses` awareness of reporting the adverse drug reactions. The results indicate that nurses have a lack of information about the reporting process. The doubts and the lack of information about the reporting the adverse drug reactions are very common among the nurses. However the majority of nurses are interested to participate in the reporting process in the future and are confirmed about their knowledge, both theoretical and practical. The information is acquired of data bases, publications, normative acts, and statistic data. Paper is done in faculty of Medicine of LU in Pharmacy Master`s degree programme. Key words: nurses, hospital, health centre, health care, adverse drug reactions, pharmacoviligance, reporting
Nurses attitude to the monitoring and reporting of adverse drug reactions
Keywords: Farmācija