Laparotomiskas brūces preperitoneālas infiltrācijas efektivitāte ar lokāliem anestētiķiem pēc abdominālām operācijām - Saļuka, Olga (Latvijas Universitāte, 2019)
Pēcoperācijas sāpju līmenis ir svarīgs faktors pacienta atveseļošanās un dzīves kvalitātes atjaunošanas procesā pēc ķirurģiskās iejaukšanās. Darba mērķis ir samazināt pēcoperācijas sāpes un novērst opioīdu blaknes pacientiem pēc gastrektomijas; sasniegt ātrāku pacienta atveseļošanos, izmantojot preperitoneālu infiltrāciju ar Bupivakaīnu. Šis pētījums ir prospektīvs, neranomizēts un salīdzinošs, tika veikts no 2018. gada oktobra līdz 2019. gada maijam RAKUS “Gaiļezers”. Pētījumā tika novērtēti rādītāji Pētījuma grupā un Kontrolgrupā. Rezultāti parādīja, ka sāpju līmenis miera stāvoklī un kustības laikā, tāpat kā saņemto opioīdu daudzums Pētījuma grupā ir zemāks, nekā Kontrolgrupā. Tāpat pirmā vēdera izeja un pacienta mobilizācija pētījuma grupā notiek ātrāk. Ņemot vērā pētījuma šauro specifiku, tajā tika iesaistīts neliels pacientu daudzums.

Post-operative level of pain is important factor in the process of patient’ s recovery and life quality regaining. The aim of this study is to reduce post- operative pain and prevent opioids side effects after gastrectomy, to reach faster patient’s recovery, using preperitoneal infiltration with Bupivacaine. This is prospective, non-randomized, comparative study, which took place in RAKUS “Gaiļezers” from October, 2018 to May, 2019, in which have been evaluated Study and Control group results. Results show that pain level at rest and with movement, also opioids consumption, were significantly were lower in Study group. Time to first feces and patient’s activization were earlier also in Study group. Since its narrow specialization, the study was conducted among the small groups of respondents.
Efficiency of preperitoneal infiltration laparotomy wound infusion of local anesthetics after abdominal surgeries
Keywords: Medicīna; Preperitoneālā infiltrācija; Lokālas anestēzijas līdzekļi; Sāpju līmenis; Gastrektomija