Darba vides riska faktori vispārējās aprūpes māsas praksē terapijas nodaļā - Puķīte, Sintija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma - "Darba vides riska faktori vispārējās aprūpes māsas praksē terapijas nodaļā." Darbs sastāv no 49 lpp. un 17 literatūras avotiem. Darba vides drošība ir ļoti nozīmīgs aspekts vispārējās aprūpes māsas praksē terapijas nodaļā. Veicot savus pienākumus, māsa terapijas nodaļā sastopās ar dažāda veida riskiem: asi priekšmeti, vienveidīgas kustības, eksponēšanās risks ar ķīmiskām vielām, kā arī psiholoģisku spiedienu, strādājot ar nelīdzestīgiem pacientiem un to piederīgajiem. Šie un daudzi citi darba vides riski apdraud māsas fizisko un psihoemocionālo veselību. Katra darba vide ir unikāla, un tādēļ ir svarīgi rūpīgi identificēt un novērtēt šos riskus, lai izstrādātu atbilstošus drošības pasākumus un aizsardzības stratēģijas. Darba autore uzskata, ka izvēlētā tēma ir un būs aktuāla aizvien, jo veiktajā pētījumā “DARBA APSTĀKĻI UN RISKI LATVIJĀ 2019–2021” tika noskaidrots, ka veselības un sociālās aprūpes nozarē pirmreizējo arodslimnieku skaits aizvien ir būtiski augstāks kā citās nozarēs strādājošajiem. (1) Pētījuma mērķis: Identificēt darba vides riska faktorus vispārējās aprūpes māsas praksē terapijas nodaļā. Pētījuma uzdevumi: oIzpētīt un izanalizēt literatūras avotus par darba vides riska faktoriem medicīnas aprūpes nozarē un vispārējās aprūpes māsas praksē oAnalizēt V.Hendersones māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu oIzveidot pētījuma instrumentu- intervijas un veikt pētījumu oIzanalizēt pētījumā gūtos rezultātus oVeikt secinājumus balstoties uz intervijā iegūtajiem rezultātiem Pētījuma jautājums: Kādi ir darba vides riska faktori vispārējās aprūpes māsas praksē terapijas nodaļā? Izmantotā pētniecības metode: Kvalitatīvais pētījums ar satura analīzi- 15 intervijas jautājumi. Pētījumā piedalījās 15 respondenti, kuru darba stāžs ir ne mazāks kā viens gads. Pētījumā tika analizēti biežāki darba vides riska faktori, kuriem pakļautas māsas terapijas nodaļā. Atslēgas vārdi: riska faktori, darba vide, ķīmiskie faktori, fizikālie faktori, bioloģiski riska faktori, terapijas nodaļā, māsa, vispārējās aprūpes māsa.

Bachelor thesis theme: Working environment factors of general care nurse praxis in therapy division. The work consists of 49 pages and 17 sources of literature. Safety of working environment is very important aspect of general nurse praxis in therapy division. Whilst doing their duties, nurse in therapy division experience different kind of risks: sharp items, uniform movements, exposure risk to different chemicals, as well as psychological pressure when working with merciless patients and their relatives. These and a lot more working environment risks threatens nurse’s physical and psychoemotional health. Every working environment is unique and that is why it is important to identify and prevent those risks very carefully and develop suitable security measures and protection strategies. The author of the thesis believe that chosen thesis theme is and will be still contemporary because in the conducted study “WORKING ENVIRONMENT AND RISKS IN LATVIA 2019-2021”, was found that health and social care field , first time occupational diseases cases are still higher than professionals on other fields. Objective of the study: Identify working environment risk factors general nurse praxis in therapy division. o Tasks of the research: To explore and to analyse sources of literature of working environment risk factors medical care field and general nurse praxis. o To analyse V. Henderson nursing theory relevance to work’s theme. o To form research tools- interviews and do the research. o To analyse obtained results of the research. o To come to the conclusions based on results of the interviews. The question of the research: What are the risk factors of the working environment in general care nurse praxis in therapy division? Applied research method: A quantitative study with content analyse – 15 interview questions. 15 respondents took par tin the research who’s working experience is more than one year. In the research were analyzed the most common working environment risk factors of nurses in therapy division are exposed to. Key words: risk factors, working environment, chemical factors, physical factors, biological risk factors, therapy division, general care nurse.
Working environment factors of general care nurse praxis in therapy division
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; riska faktori; darba vide; ķīmiskie faktori; fizikālie faktori; bioloģiskie faktori