Pirmsskolas skolotāju profesionālās labizjūtas izpēte Covid-19 pandēmijas laikā - Mangulsone, Marta (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētnieciskā darba temats: Pirmsskolas skolotāju profesionālās labizjūtas izpēte covid-19 pandēmijas laikā Pētījuma mērķis: Izpētīt profesionālo labizjūtu un pirmsskolas izglītības skolotāju veiktās darbības savas profesionālās labizjūtas stiprināšanai COVID-19 pandēmijas laikā. Atslēgas vārdi: Labizjūta, profesionālā labizjūta, pirmsskolas izglītības skolotāji, Covid -19 pandēmija Darba apjoms: 66 lpp, 26 tabulas, 14 attēli, 5 pielikumi, 44 bibliogrāfiskie nosaukumi Darba teorētiskajā daļā tika analizēta literatūra, kas sniedza atziņas par profesionālo labizjūtu. Darba autore atklāja, ka profesionālo labizjūta ir viena no kopējās labizjūtas sastāvdaļām un tā ir skatāma kopīgi ar citiem faktoriem, kas ir attieksme pret darba vietu, darba pienākumiem un kolēģiem ar kuriem ikdienā jāsadarbojas. Balstoties pēc Ruffas psiholoģiskās labizjūtas multidimensionālā modeļa ir iespējams konstatēt augstu vai zemu profesionālo labizjūtu skolotāju vidū. Pētījuma empīriskajā daļā autore veica pētījumu, lai noskaidrotu kā pirmsskolas izglītības skolotāji var veicināt savu profesionālo labizjūtu, kas sevī ietver “X” izglītības iestādes pirmsskolas izglītības skolotāju anketēšanu un intervēšanu. Datu apstrādes metodei tika izmantota SPSS PASW Statistics 22 programma un kontentanalīze. Teorētiskās un empīriskās daļas beigās tika izveidots skolotāju profesionālās labizjūtas veicinošs modelis, kas noderēs, gan skolotājiem, gan izglītības iestādes administrācijai, gan dibinātājam, dažādās krīzes situācijās nodrošinot skolotāju profesionālo labizjūtu.

Research topic: Study of Professional Wellbeing of Pre-school Teachers During the Covid-19 Pandemic Research objective: to study the activities of professional well-being and pre-school teachers’ activities to strengthen their professional well-being during the COVID-19 pandemic. Keywords: Wellbeing, professional wellbeing, pre-school education teachers, Covid -19 pandemic The volume of the work: pp. 66, 26 tables, 14 pictures, 5 annexes, 44 bibliographies As part of the theoretical part of the work, literature was analysed which provided insights into professional well-being. In the process of writing, the author of the paper revealed that professional well-being is one of the components of general well-being and should be viewed together with other factors, which are attitudes towards the workplace, work responsibilities and colleagues with whom to work on a daily basis. Based on Ruff's multidimensional model of psychological well-being, it is possible to identify high or low professional well-being among teachers. In the empirical part of the study, the author conducted a study to find out how preschool teachers can promote their professional well-being, which includes the questionnaires and interviews of the pre-school teachers in the “X” educational institutions. For the data processing method author used the SPSS PASW Statistics 22 programme and content analysis. At the end of the theoretical and empirical part, a model promoting the professional well-being of teachers was created, which will be useful for both teachers and the administration and founder of an educational institution, ensuring the professional well-being of teachers in various crisis situations.
Study of Professional Wellbeing of Pre-School Teachers During the Covid-19 Pandemic
Keywords: Izglītības zinātnes; Labizjūta; profesionālā labizjūta; pirmsskolas izglītības skolotāji; Covid -19 pandēmija