1968. gads Rietumos un Austrumeiropā: galvenās norises un viedokļi - Zeiza, Irēna (Latvijas Universitāte, 2009)
Šī darba mērķis ir iespējami vispusīgi atainot galveno sabiedrības un politisko norišu attīstības tendences 1968. gada situācijas kontekstā. Konkrētāk – Rietumu pasaulē (ASV un atsevišķās Rietumeiropas valstīs), kā arī pretstatā aplūkot nozīmīgākās norises Austrumeiropā, salīdzinot abu reģionu situāciju un paralēli izvērtējot dažādu autoru viedokļus. Kopumā var secināt, ka: 1) atšķirības starp Rietumiem un Austrumeiropu sabiedrības centieniem nemaz nav tik lielas, lai arī diametrāli atšķiras esošā situācija – atskaites punkts, tomēr cilvēki būtībā cīnījās par vienu un to pašu – vispārcilvēciskām vērtībām. 2) 1968. gads abu bloku valstīs iezīmējās ar vairākiem lūzumu punktiem. Austrumeiropā iesākušies procesi 20 gadus vēlāk noveda pie PSRS hegemonijas un Eiropas komunisma bloka sabrukuma. Savukārt, Rietumos lūzums iezīmējās virknē protesta kustību, padarot tās radikālākas, kas savā veidā iezīmēja to daļēju degradāciju.

The aim of this work is to portray comprehensivly the main tendencies of social and political processes development during year 1968. More specific in West (USA and several Western Europe countries), and in opposition to consider major processes in Eastern Europe, to compare situation at both regions and to appraise main views of different authors. In conclusion: 1) diferences between West and Eastern Europe in terms of efforts of society weren’t so remarkable, although status quo – point of reference, differs widely, however people fight for all the same – general human values. 2) Year 1968 in both blocks remarked with several turning points. In Eastern Europe incipient processes above twenty years later lead to brackage of USSR hegemony and European communism block. Otherwise in West turning points remarked in few protest movements, making them more radical, what, in some respect, remarked their partial degradadation.
Year 1968 in West Europe and Eastern Europe: Main Processes and Views
Keywords: Vēsture