Skolotāju - skolēnu komunikācijas modeļi vispārizglītojošajās skolās. Gadījuma izpēte - Grīviņš, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2008)
Pētījumā „Skolotāju – skolēnu komunikācijas modeļi vispārizglītojošajās skolās. Gadījuma izpēte” aplūkoti skolotāju – skolēnu komunikācijas modeļi vidusskolās, vēršot uzmanību uz to kā dažāda komunikācija var ietekmēt skolēna zināšanas un spēju analizēt tam pieejamo informāciju. Pētījumā, izmantojot kritiskās izglītības teoriju, tiek analizēts kā veidojas izglītības procesi mācību stundās un vai tie veicina skolēnu līdzdalību zināšanu veidošanā. Lai atbildētu uz šo jautājumu, pētījuma gaitā ir veikti novērojumi 3 skolās, novērojot vidusskolas latviešu valodas, literatūras skolotāju komunikāciju ar skolēniem. Pētījumā tiek secināts, ka skolotājs mācību stundās reprezentē varu. Izmantojot varas iespējas, skolotājs kontrolē skolēnu aktivitāti un ierobežo diskusijas veidošanos. Atslēgvārdi: kritiskā izglītība, komunikācijas modeļi, vara, interakcija, novērojums

Research „Teacher - pupil communication models in comprehensive schools. Case study” deals with teacher – pupil communication models in comprehensive schools by giving special attention to the ways how different communication can affect pupil knowledge and skill to analyze accessible information. Following questions are analyzed in research by using critical theory of education: how different shapes of education processes emerge during the class and do such processes support pupil participation in process. Observation in 3 schools has been conducted to respond mentioned research questions. Research concludes that teacher in class represents power. Teacher controls pupil activities by using power relations and therefore limits possibilities for discussion to emerge. Keywords: critical education, communication models, power, interaction, observation
Teacher - pupil communication models in comprehensive schools. Case study
Keywords: Socioloģija