Pašvadīta mācīšanās angļu valodas kā svešvalodas skolotāju profesionālās pilnveides sekmēšanai - Rusecka, Inga (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba galvenais fokuss ir pašvadīta mācīšanās kā būtisks angļu valodas kā svešvalodas skolotāju personīgās labizjūtas, profesionālās efektivitātes un ilgtspējības faktors; tādējādi maģistra darba mērķis ir izzināt pašvadītas mācīšanās kapacitāti, lai sniegtu ieguldījumu angļu valodas kā svešvalodas skolotāju profesionālās pilnveides sekmēšanā. Maģistra darba mērķa sasniegšanai izvēlēta pamatotās teorijas metode; datu vākšanā piemērojot profesionālās pilnveides stratēģisko dokumentu analīzi pašvadītas mācīšanās noteikšanas iespēju noskaidrošanai; septiņas kvalitatīvās intervijas ar svešvalodu skolotājiem Braitonas valodu koledžā (Lielbritānijā), lai identificētu skolotāju pašvadītas mācīšanās iniciatīvas; kā arī anketu profesionālās pilnveides un pašvadītas mācīšanās vispārējās situācijas noskaidrošanai Latvijā strādājošo angļu valodas skolotāju vidū. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka angļu valodas kā svešvalodas skolotāju pašvadītu mācīšanos ir iespējams mērīt praktiski, izmantojot pašnovērtēšanas skalu, lai novērtētu mērķgrupas pašvadītas mācīšanās kapacitāti un noteiktu tās attīstības turpmākās iespējas profesionālās pilnveides un 21.gadsimta klases organizēšanas kontekstā. Atslēgas vārdi: angļu valodas kā svešvalodas skolotāji, pašvadīta mācīšanās, skolotāju profesionālā pilnveide.

The main focus of the Master’s Paper is set on the English as foreign language (EFL) teachers’ self-directed learning (SDL) – an essential factor of their personal wellbeing, as well as professional efficiency and sustainability all the way through the individual career, thus further leading to the aim to explore the capacity of self-directed learning to contribute to EFL teachers’ continuing professional development (CPD). In order to reach the aim of the Master’s Paper, the grounded theory research method is selected applying the triangulation of data collection which includes the analysis of CPD frameworks to determine SDL measuring opportunities. In addition the qualitative semi-structured interviews with seven EFL teachers at Brighton Language College (UK) are conducted in order to identify their initiatives of self-directed learning, as well as the questionnaire to examine the state-of-the-art in self-directed learning within the context of CPD among EFL teachers in Latvia is administered. The outcome of the research reveals that self-directed learning is valid to be measured practically with the help of a particularly adapted self-rating scale in order to realize EFL teachers’ professional capacity and to promote its potential in the context of continuing professional development and the 21st century classroom organization. Keywords: English as foreign language (EFL) teachers, self-directed learning (SDL), continuing professional development (CPD).
Self-Directed Learning to Promote Continuing Professional Development of English as Foreign Language Teachers
Keywords: Pedagoģija; pašvadīta mācīšanās; English as foreign language (EFL) teachers; self-directed learning (SDL); continuing professional development (CPD)