Lokanu magnētisku stīgu īpašību un kustības eksperimentāli pētījumi - Ērglis, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2010)
Anotācija Dotajā promocijas darbā ir meklēti risinājumi kā izgatavot magnētiskus mikroskopiskus objektus un darboties ar tiem. Pētāmie objekti, kas ir lokanas magnētiskas stīgas, ir izgatavoti no superparamagnētiskām vai feromagnētiskām daļiņām. Uz magnētiskajām stīgām var iedarboties ar ārēju magnētisko lauku. Darba galvenais uzdevums bija izpētīt no magnētiskām daļiņām iegūtu stīgu jeb filamentu kustību ārējā magnētiskajā laukā un salīdzināt to ar teorētiski izveidotajiem modeļiem. Darbā tika parādīts, ka mīkstus magnētiskus materiālus ir iespējams izmantot jauna tipa mikroierīču radīšanai, piemērs, pašdzenoša mikroierīce, kam enerģiju pievada ārējais mainīgais magnētiskais lauks. Izmantojot lāzerpinceti tika nomērīts mikroierīces attīstītais spēks. Bez tam, tika apstiprinātas vairākas teorētiski paredzētās likumsakarības, kas saistītas ar magnētisko stīgu uzvedību dažādu konfigurāciju magnētiskajos laukos. Atslēgvārdi: mīksti materiāli, magnētiskas daļiņas, magnētiski filamneti, magnetotakstiskās baktērijas.

Summary Author of this PhD thesis is trying to find the solution to obtain and apply some magnetic micro objects. The objects - flexible magnetic filaments are created from superparamagnetic or ferromagnetic microparticles. Magnetic filaments are reacting on external magnetic field. The objective was to study the motion of magnetic filaments created from magnetic microparticles in external magnetic field and to compare it with theoretical models. The work has shown that it is possible to create a new kind of microdevices by applying soft magnetic materials. For example, self-propelled microdevices with the external AC magnetic field as its energy source. The self-propelled force of microdevices was measured with laser tweezer. Also, some of the theoretically predicted regularities that are relevant to behavior of magnetic filaments in varied configuration magnetic fields were validated. Keywords: soft materials, magnetic microparticles, magnetic filaments, magnetotactic bacteria.
Experimental study of properties and motion of flexible magnetic microfilaments
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Fizika, astronomija un mehānika; Fizika; Fizika, materiālzinātne, matemātika un statistika