Ļ.Tolstoja "Kaukāza gūsteknis" un Kaukāza gūstekņa tēls mūsdienu literatūrā. - Reizera, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir veltīts "Kaukāza gūstekņa" tēla attīstības izpētei no Ļ. Tolstoja līdz mūsdienu rakstniekiem, pamatojoties uz kontekstuālo un salīdzinošo analīzi. Darba mērķis ir identificēt modeļus starp Ļ. Tolstoja "Kaukāza gūstekņa" tēla veidošanu un mūsdienu rakstniekiem. Darbs sastāv no trim nodaļām. Darba pirmajā daļā ir Ļ. Tolstoja un V. Makaņina biogrāfiskas epizodes, kas kalpoja par pamatu "Kaukāza gūstekņa" tēla veidošanai. Otrajā daļā tiek veikta attēla analīze ar sekojošu salīdzinošo analīzi. Šis pētījums var interesēt filologus un literatūras kritiķus, kurus interesē tēla un Kaukāza sižeta izpēte, kā arī tos, kurus interesē šī tēma un prezentēto rakstnieku radošais process.

The work is devoted to the study of the development of the image of the "Prisoner of the Caucasus" from L. Tolstoy to modern writers based on contextual and comparative analysis. The aim of the work is to identify patterns between the creation of the image of the "Prisoner of the Caucasus" L. Tolstoy and modern writers. The work consists of three chapters. The first part of the work presents biographical episodes of L. Tolstoy and V. Makanin, which served as the basis for creating the image of the "Prisoner of the Caucasus". In the second part, an analysis of the image is carried out, followed by a comparative analysis. This study may be of interest to philologists and literary critics interested in studying the image and the Caucasian plot, as well as for those who are interested in this topic and the creative process of the presented writers.
“The Prisoner of the Caucasus” by L. Tolstoy and the Image of the Caucasian Prisoner in the Modern Literature.
Keywords: Valodniecība; Кавказ; Л.Н. Толстой; В.С. Маканин; И. Колонтаевская; Рассказ «Кавказский пленник»