Postmodernistiska imitācija un maģiskais reālisms Sjūzenas Klārkas darbos - Burberga, Elīza Marta (Latvijas Universitāte, 2023)
Postmodernistiska imitācija un maģiskais reālisms ir plaši izplatīti postmodernās literatūras elementi, un ir būtiski izprast to lomu, vietu un nozīmību mūsdienu fantāzijas literatūrā. Šajā pētījumā tiek apskatīta postmoderniskā imitācija un maģiskais reālisms un noteikti postmodernās imitācijas un maģiskā reālisma elementi, kas izmantoti Sjūzenas Klārkas darbos “Džonatans Streindžs un misters Norels”, “Dāmas no Grace Adieu un citi stāsti” un “Piranesi”. Mērķa sasniegšanai izmantotās pētniecības metodes ir literārā un satura analīze, detalizēta lasīšana, interpretācija, salīdzināšana, un literatūras apskats, vēršoties uz postmodernisko imitāciju un maģisko reālismu. Rezultāti liecina, ka daudzus abu žanru elementus var atrast katrā Klārkas grāmatā, bagātinot darbu literāro vērtību un iekļaujot unikālus mākslinieciskās izteiksmes veidus.

Postmodern imitation and magic realism are common elements in postmodern literature and it is essential to understand their meaning, place, and significance in contemporary fantasy literature. This study examins postmodern imitation and magic realism and determines the elements of postmodern imitation and magic realism that have been used in Susanne Clarke’s works “Jonathan Strange & Mr Norrell”, “The Ladies of Grace Adieu and Other Stories”, and “Piranesi”. The research methods used to achieve this goal are literary analysis, content analysis, close-reading, interpretation, comparison, and literature review, focusing on postmodern imitation and magical realism. The results suggest that many elements of the genres are used in each of Susanna Clarke’s books to achieve a high literary value through unique use of literary expression.
Postmodern Imitation and Magic Realism in Susanne Clarke's Works
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Susanna Clarke; postmodernism; imitation; magic realism; postmodern imitation