Darba vides riski darbos ar sastatnēm, preventīvie risinājumi - Tartilovs, Armands (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba “Darba vides riski darbos ar sastatnēm, preventīvie risinājumi” autors ir Armands Tartilovs. Darba zinātniskais vadītājs: asoc. prof. Dr. sc. admin. Henrijs Kaļķis. Maģistra darbs izklāstīts uz 113 lpp., kas ietver 12 attēlus, 6 tabulas, 7 pielikumus un 30 informatīvos avotus. Maģistra darbs sastāv no 4 daļām. Darba pirmajā daļā autors apkopoja teorētisko informāciju par būvniecības nozares specifiku un sastatņu pielietojumu Latvijā un pasaulē, darba vides riskiem darbos ar sastatnēm. Darba otrajā daļā autors aprakstīja metodes, kuras tika izmantotas darba pētījumā, lai novērtētu darba vides riskus – slodzes galveno rādītāju metodi, Somijas 5 baļļu matricu K-1 modifikācijas metodi un aptaujas, kā arī veidu kā pētījums tika īstenots. Darba trešajā nodaļā darba autors apraksta pētījumā izmantoto metožu rezultātus, sniedz personīgo viedokli un vērtējumu par iegūto datu rezultātiem, kā arī pēc pētījumā iegūtajiem rezultātiem pamato maģistra darba tēmas aktualitāti. Darba ceturtā nodaļa sastāv no autora izstrādātajiem priekšlikumiem un aizsardzības pasākumiem, lai mazinātu darba vides risku, kas saistās ar sastatnēm. Būvniecības nozares tendences un pieprasījums Latvijā un pasaulē pieaug, ko izraisījis patstāvīgi augošais cilvēkresursu skaits, rezultējoties paaugstinātos nelaimes gadījumu rādītājos šajā nozarē. Valsts darba inspekcija dati norāda, ka 2019. Gadā, ēku būvniecībā konstatēti 6 letāli nelaimes gadījumi. No krītošiem priekšmetiem 2019. gadā dzīvību zaudējuši 3 cilvēki, no kritiena no augstuma – 5 cilvēki. Iepsējams, visu šo letālo nelaimes gadījumu iemesls ir darbs ar sastatnēm. Lai sasniegtu darbā izvirzīto mērķi, darba autors pielietoja trīs subjektīvās metodes un speciālistu aptauja ar anketas palīdzību. Veicot ergonomisko riska faktoru vērtēšanu, darba autors secina, ka pētījumā iesaistītajiem darbu veidiem, ir paaugstināta erganomisko risku faktoru iedarbība uz nodarbināto veselību. Riska iespējamību un sekas nosaka darba vide un darba aizsardzības sistēma. Veicot pētījumu, aptaujātie respondenti norādīja, ka sastatņu nozarē ir nepieciešami steidzami uzlabojumi darba aizsardzības jautājumos.

The author of master thesis “Workplace environment risks of scaffolding, preventive measures” is Armands Tartīlovs. Scientific supervisor: asoc. Prof. Dr. sc. admin. Henrijs Kaļķis. The master's thesis consists of 113 pages, 12 pictures, 6 tables, 7 attachments and 30 informative sources. Master's thesis consists of 4 chapters. In the first chapter, the author summarizes the theoretical information about the specifics of construction industry and the use of scaffolding in Latvia and worldwide and researched risks that associate with scaffold work. The second chapter, the author describes methods that are implemented to the study and research – Key indicator factor method to determine the load, Finnish 5-point matrix K-1 modification method and survey, as well as the description on how the author completed the research process. In the third chapter the author describes the results of the methods used in the research, provides his subjective opinion and assessment, as well as justifies the topicality of master theses, by the obtained data. The fourth chapter consists of authors proposals and preventive measures to reduce work environment risks associated with scaffolding. The construction industry tendencies and demand in Latvia and worldwide are constantly growing due to growing human resources, resulting in increased accident rates in this industry. The State Labor Inspectorate indicated that in 2019, 6 fatal accidents were detected in the construction of buildings. In 2019, 3 people lost their lives from falling objects and 5 people who died by falling from heights. It is possible, that all these fatal accidents are caused while working with scaffolds. To achieve the aim of master thesis the author used three subjective methods and expert interviews using surveys. While assessing the ergonomic risk factors surrounding workplace, that the author researched in the study, it can be concluded that this type of work leaves an adverse impact on employee health. The likelihood and consequences of risks are determined by the specifics of work environment and labor protection system. In the research process showed, that most respondents noted that immediate changes are necessary in work that involves scaffolds.
Work environmental risks on scaffolding, preventive solutions
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; Risku faktoru novērtēšana; Darbs ar sastatnēm; Sastatņu montāža; darba vides riski