Kreditors, kuram nodrošinājumu par saistību izpildi sniegusi trešā persona, trešās personas maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesā - Balcere, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Maksātnespējas likumā nav skaidri noteikts, kāds ir kreditora, kuram nodrošinājumu par saistību izpildi sniegusi trešā persona, statuss trešās personas maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesā, ja saistība, par kuru sniegts nodrošinājums, tiek pildīta. Darbā tiek aplūkoti tādi nodrošinājuma veidi kā galvojums, hipotēka un komercķīla. Darba pirmajā nodaļā tiek aplūkots Maksātnespējas likuma mērķis un tiesiskas aizsardzības un juridiskās personas maksātnespējas procesā ievērojamie principi. Savukārt darba otrajā nodaļā, tika meklēta atbilde uz jautājumu, kādi prasījuma veidi ir paredzēti Maksātnespējas likumā. Apskatot Maksātnespējas likuma normas, kas regulē kreditoru statusu, prasījumu atzīšanu un izpildi kopsakarā ar citu valstu maksātnespēju regulējošiem normatīvajiem aktiem tiek secināts, likumdevējs ir ierobežojis maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības procesā atzīstamo prasījumu veidus. Darba trešajā daļā, apskatot galvojuma, hipotēkas un komercķīlas tiesisko regulējumu, tiek analizētas šāda kreditora prasījuma atzīšanas vai neatzīšanas sekas un problēmjautājumi. Atslēgvārdi: prasījums, kreditors, tiesiskās aizsardzības process, maksātnespējas process, galvojums, ķīla, hipotēka.

The Insolvency law does not clearly identify the status of a creditor, to whom security for execution of obligations has been provided by a third person, in insolvency or legal protection proceedings of the third person, if the secured obligation is not defaulted. This paper concerns such securities as guarantee, mortgage, and commercial pledge. The first chapter of the paper is dealing with aim of the Insolvency law and principles of legal protection and insolvency proceedings. Whereas the second chapter of the paper is dedicated to identification of claims recognized by the Insolvency law. By reviewing provisions of the Insolvency law concerning status of creditor, recognition and execution of creditors’ claims in connection with of insolvency laws of other countries it is established that the legislator has limited types of claims recognized in the insolvency and legal protection proceedings. By reviewing laws and regulations concerning guarantee, mortgage, and commercial pledge, the third chapter provides analysis of consequences for admitting or denying such creditors claim and related issues. Keywords: claim, creditor, legal protection proceedings, insolvency proceedings, guarantee, claim, mortgage.
Creditor, to whom a security for execution of obligations has been provided by a third person, in insolvency or legal protection proceedings of the third person
Keywords: Juridiskā zinātne