Tirdzniecības atvērtības ietekme uz ekonomikas izaugsmi, CAE valstu empīriskais pētījums - Li, Yan (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba mērķis ir izpētīt tirdzniecības atvērtības ietekmi uz ekonomikas izaugsmi, izmantojot 16 Centrālās un Austrumeiropas valstu paneļa datus 2010. – 2019. gadā, salīdzinot 4 dažādus tirdzniecības atvērtības rādītājus. Apvienotie OLS un fiksētie efekti tiek izmantoti kā primārie novērtētāji, un noturības analīzei tiek izmantots sistēmas GMM tests. Apkopoto OLS un fiksēto šķērsgriezumu regresiju iegūtie rezultāti parāda, ka dažādos tirdzniecības atvērtības mērījumos tirdzniecības atvērtība pozitīvi un ļoti nozīmīgi ietekmē ekonomikas izaugsmi. GMM sistēmas testi parāda tirdzniecības atvērtības negatīvo ietekmi uz ekonomikas izaugsmi, bet nozīmīgumu ieguva tikai divi atvērtības rādītāji.

The Thesis aims to investigate the impact of trade openness on economic growth with panel data of 16 central and eastern European countries during 2010-2019 by comparing 4 different trade openness indicators. Pooled OLS and fixed effects are used as primary estimators, and system GMM test is employed for robustness analysis. The results obtained from pooled OLS and fixed cross-section regressions demonstrate that there is positive and strongly significant impact of trade openness on economic growth across different trade openness measurements. System GMM tests show negative impact of trade openness on economic growth but only two openness indicators are significant.
Impact of Trade Openness on Economic Growth, An Empirical Study of CEE Countries
Keywords: Ekonomika; trade openness; economic growth; CEE countries; fixed effects