Cenu līmeņa svārstības un inflācijas tempa samazināšanasiespējas Latvijā - Oļenovs, Jevgeņijs (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba autors: Jevgeņijs Oļenovs Darba tēma: „Cenu līmeņa svārstības un inflācijas tempa samazināšanas iespējas Latvijā” Zinātniskais vadītājs: Dr. oec., profesore Veronika Bikse Izvēlētas tēmas aktualitāte pamatota ar to, ka mūsdienās inflācija ir viena no nopietnākajām makroekonomikas teorētiskajām un arī praktiskajām problēmām, ar kuru nākas saskarties dažādu valstu valdībām un risināt to. Pētījuma mērķis: izpētīt inflācijas būtību un pretinflācijas politikas teorētiskās nostādnes, vadoties no tām veikt inflācijas analīzi Latvijā, atklāt problēmas un izvirzīt priekšlikumus inflācijas samazināšanai Latvijā. Darbs sastāv no ievada, trijām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Darba pirmā nodaļa ir veltīta inflācijas un cenu svārstības teorētisko aspektu noskaidrošanai. Vadoties no ekonomiskās literatūras izpētes un veiktās analīzes, darbā ir dots inflācijas jēdziens, noskaidrota tās būtība, izpausmes veidi, sociāli ekonomiskās sekas. Darbā svarīga vieta ir ierādīta inflācijas cēloņu noskaidrošanai, ka arī cenu līmeņa stabilitātes nodrošināšanas teorētiskiem aspektiem. Teorētiskā nodaļa ir pamats turpmākam pētījumam. Darba otrajā nodaļā ir aplūkota inflācijas norise Latvijā no tās neatkarības atjaunošanas līdz pat 2007. gadam. Šajā nodaļā analizēti atsevišķi inflācijas posmi, inflācijas cēloņi, kā arī inflācijas sekas. Trešajā nodaļā tiek apskatīts Latvijā pieņemts pretinflācijas apkarošanas plāns, apskatīti iespējamie inflācijas pārvarēšanas risinājumi. Tiek pētīti valsts fiskālās un monetārās politikas virzieni, kā arī apskatīta ārvalstu pieredze inflācijas līmeņa apkarošanā. Vadoties no veiktajiem pētījumiem un darba satura autors ir izstrādājis secinājumus un priekšlikumus inflācijas samazināšanai Latvijā. Atslēgas vārdi: INFLĀCIJA, PIEPRASĪJUMA INFLĀCIJA, IZMAKSU INFLĀCIJA. Darba apjoms: 82 lpp., 84 bibliogrāfiskie nosaukumi, 2 tabulas, 17 attēli, 2 pielikumi. Pētījuma metodes: darbā izmantota monogrāfiskā pētīšanas metode, salīdzināšanas, statistiskā un grafiskā metode. Pētījuma teorētiskā un praktiskā nozīmība: maģistra darbam ir gan teorētiska, gan praktiska nozīme, to varētu izmantot gan studenti mācību procesa, gan ari citi interesenti, lai labāk izprastu inflācijas procesu norisi un attīstību Latvijā. Izteiktie priekšlikumi varētu būt interesanti studentiem un augstskolu pasniedzējiem analizējot pašreizējo situāciju valstī.

The author of the master paper: Jevgeņijs Oļenovs The theme: „Price level fluctuations and inflation rate decrease possibilities in Latvia”. Scientific adviser: Dr.oec., prof. Veronika Bikse. The topicality of the chosen theme: nowadays the inflation is one of the most important both theoretical and practical problems of macroeconomy; the goverments of various countries face and solve this problem. The aim of the research: to study the esence of the inflation and antiinflation policy’s theoretical approaches, to perform the analysis of inflation in Latvia, to reveal the problems, to advance proposals for reducing inflation in Latvia. The paper contains introductions, three chapters, conclusions and proposals. The first chapter is devoted to the explanation of the theoretical aspect of inflation and price level fluctuation. Based on the research of the literature on economy and done analysis, the notion of the inflation, its esence, the ways of its display, socially economical consequences are introduced in the paper. An important place in the paper is given to the explanation of the mentioned inflation reasons, as well as to the theoretical aspects of the stability insuring of the price level. The theoretical parti s the basis of the futher research. The second chapter studies the process of inflation in Latvia from the period of the revived independence till year 2007. The periods of inflation, its reasons and consequences are discovered in this chapter. The third chapter focuses on the antiinflation fight plan in Latvia, and possible solutions against the inflation development. It also sstudies the state fiscal and monetary policy’s ways, as well as the foreign experience in the fight against the inflation level. Based on the done research and the contents of the paper the author has worked out the conclusions and proposals how to reduce the inflation in Latvia. Key words: inflation, inflation of demand, inflation of expenses. The paper contains 82 pages, 84 bibliographyc sources, 2 tables, 17 pictures, 2 appendices. The methods of the research: the monographic researching method, comparison, the method of statistics and diagrams. The theoretical and practical importance of the research: the master paper has both theoretical and practical significance, it can be used by the students in the process of learning, and by other interested people to study better the process of inflation in Latvia. Offered suggestions could be in interesting for the university students and lecturers discovering the present situation in the state.
Price level fluctuations and inflation rate decrease possibilities in Latvia
Keywords: Vadībzinātne