Starptautiskās loģistikas ietekme uz produkta noietu eksporta tirgos - Jasāns, Juris (Latvijas Universitāte, 2012)
Šobrīd Latvijas eksporta veicināšanas mehānismi nepievēršas tādai eksporta organizēšanas sadaļai kā starptautiskā loģistika, kas ir būtiska produkta piegādei eksporta tirgos. Darba mērķis ir noskaidrot Latvijas pārtikas ražotāju un eksportētāju nepieciešamību pēc starptautiskās loģistikas pakalpojumiem, kritērijus šo pakalpojuma sniedzēju izvēlē un salīdzināt tās ar SIA Unicore Oversīs iespējām šīs vajadzības apmierināt. Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijas pārtikas ražotāji no loģistikas pakalpojumiem izmanto galvenokārt auto transportu. Galvenais pakalpojuma sniedzēja izvēles kritērijs ir cena, otrs būtiskākais ir piegādes ātrums. Treškārt, SIA Unicore Overseas spēj tikai daļēji apmierināt Latvijas pārtikas eksportētāju vajadzības. Darbs rakstīts latviešu valodā un sastāv no 111 lapaspusēm, kuras satur 3 tabulas, 35 attēlus, no kuriem 21 attēls ir pētījuma datu attēlošanai, 20 secinājumus, 9 priekšlikumus un 5 pielikumus. Darbā sastādīšanai ir izmantoti 52 literatūras avoti, no tiem 9 ir likumi un normatīvie akti, 24 ir zinātnisko žurnālu raksti un 19 ir interneta resursi. Atslēgas vārdi: starptautiskā loģistika, izplatīšanas kanāli, pārtikas eksports, transports.

Currently Latvian export promotion mechanisms do not address enough the importance of international logistics, which is essential for product distribution to export markets. The objective of this paper is to clarify the Latvian food producers’ and exporters’ needs for international logistics services, the criteria for selecting a logistics service provider and compare them with SIA Unicore Overseas possibilities to meet the needs. The research identifies that the Latvian food manufacturers’ and exporters from the vast spectrum of logistics services use mainly just the road transportation. The main service selection criteria is price and the second most important is speed of delivery. Third, SIA Unicore Overseas can only partially satisfy the needs of Latvian food exporters. The paper is written in Latvian and consists of 111 pages, containing 3 tables, 35 pictures from which 21 pictures display the research results, 20 conclusions, 9 proposals and 5 annexes. The work quotes 52 literature sources from which 9 are laws, 24 are articles of scientific journals, and 19 are internet resources. Keywords: international logistics, distribution channels, food export, transport.
International logistics influence on product sales in export markets
Keywords: Vadībzinātne