Imanuela Kanta ideju realizācija mūsdienu starptautiskajās tiesībās - Kluss, Viktors (Latvijas Universitāte, 2007)
Latvijas Universitātes juridiskas fakultātes studenta Viktora Klusa Diplomdarba temats ir „Imanuela Kanta ideju realizācija mūsdienu starptautiskajās tiesībās” Darbā izskatīti slavenā vācu Apgaismības laikmeta filozofa Imanuela Kanta (1724-1804) uzskati starptautisko tiesību jomā. Darba 1. nodaļa satur Kanta vispārējās tiesību filozofijas atziņu izklāstu. Autors izskata tādus jautājumus, kā Kanta piederība dabisko tiesību skolai, tiesību un morāles savstarpēja saistība Kanta filozofijā, Kanta politiskā filozofija, tiesību klasifikācija pēc Kanta utt. Autors nonāk pie slēdziena, ka Kanta tiesību doktrīnu varētu definēt kā „racionālās dabiskās tiesības” Pēc autora viedokļa, Kanta kritiska pieeja dabisko tiesību doktrīnai var tikt izskaidrota ar Franču revolūcijas ietekmi. Tālāk autors izklāsta Kanta morāli- tiesiskus uzskatus, Kanta valsts varas dalīšanas teorijas būtību. Autors secina, ka Kants ir tiesiskās konstitucionālās valsts, ar republikānisko iekārtu (kuru tomēr nedrīkst identificēt ar demokrātiju mūsdienu izpratnē), piekritējs. Darba 2. nodaļā autors izskata Kanta uzskatus starptautisko tiesību jomā, analizējot viņā darbus „Mūžīgu mieru” (1795), „Tikumu metafizika” (1797) u.c. Pēc autora viedokļa, Kanta darbos var saskatīt analoģiju starp dabisko „visu kara pret visiem” stāvokļi, kurā atrodas indivīdi pirms sabiedriskā līguma noslēgšanas un līdzīgo stāvokli, kurā atrodas valstis pirms mūžīga miera noslēgšanas. Tālāk autors, balstoties uz citātiem no Kanta darbiem, izklāsta Kanta mūžīga miera sasniegšanas plāna būtību. Kants izvirzīja trīs mūžīga miera sasniegšanas nosacījumus: republikānisko iekārtu katrā valstī, brīvo valstu federāciju un hospitalitāti. Darba 3. nodaļā autors veic Kanta darbu un mūsdienu starptautisko tiesību avotu salīdzinošu analīzi. Autors secina, ka Kanta idejas stipri ietekmēja ( gan tieši, gan netieši) mūsdienu starptautiskās tiesības. Darbam ir teorētiskā pētījuma raksturs.

Graduation paper “Realization of Immanuel Kant’s ideas in modern international law” of Victor Kluss, student in the Department of Law at Latvian University examines famous German philosopher’s of Enlightment Immanuel Kant’s (1724-1804) impact on modern international law. The work is based on the comparative analysis of Kant’s works [such as “Perpetual peace” (1795) and Metaphysics of morals (1797)] and sources of modern international law. The author examines such issues as Kant and Natural law, Kant on morality and law, Kantian political philosophy, the role of republicanism in Kant’s philosophy, Kantian classification of law etc. The author identifies Kant’s doctrine of law as rational natural law. According to the author’s vision, Kant’s critical approach to natural law theory can be explained with the influence of French revolution. The author explains morally- legal vision of Kant, the importance of separation of powers in Kant’s political philosophy. The author takes a close look at Kant’s plan of perpetual peace. According to Kant, perpetual peace should be based on three conditions: republican constitution in every stute, federation of free states and hospitality. The author comes to conclusion that Kant’s vision of perpetual peace and his other ideas deeply influenced (both direct and indirect) modern international law.
Realization of Immanuel Kant`s Ideas in Modern International Law
Keywords: Tiesības