Alternaria sporu koncentrācijas dinamika Rīgā (2010.-2013.) - Tone, Alise (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir: Alternaria sporu koncentrācijas diennakts dinamika Rīgā (2010.-2013.). Darbā tika analizēti 2010.-2013.gadu aerobioloģiskie un meteoroloģiskie dati. Tiek apskatīta Alternaria sporu pārvietošanās gaisa plūsmās, koncentrāciju izmaiņas un to ietekmējošie faktori un aprēķināšanas metodes. Darba mērķis ir izpētīt, kādā veidā meteoroloģiskie rādītāji (diennakts vidējā gaisa temperatūra, nokrišņi, gaisa relatīvais mitrums, gaisa spiediens u.c.) ietekmē sporu koncentrāciju gaisā. Tika veikta Alternaria sporu atpazīšana un skaitīšana mikroskopā, datu apkopošana un datu bāzes izveide, datu kopas atlase un analīze, kā arī sporu gaisa piesārņojuma koncentrāciju ietekmējušo parametru noteikšana. Sēnīšu sporu koncentrācija ir atkarīga no diennakts laika, laika apstākļiem, gadalaika, ģeogrāfiskās atrašanās vietas un lielu vietējo sporu emisijas avotu tuvuma. Atslēgas vārdi: aerobioloģija, Alternaria, sēnīšu sporas, meteoroloģiskie rādītāji, sporu ietekme.

The title of the bachelor thesis is: Changes in concentration of Alternaria spores in Riga during 2010.-2013. In the paper aerobiological and meteorological data from 2010 to 2013 were analyzed. The study examines Alternaria spores movement in air streams, changes in concentration, influencing factors and calculation methods. The paper describes how the meteorological parameters (daily average air temperature, precipitation, relative humidity, air pressure, etc.) affect the concentration of spores in the air. There will be performed recognition of Alternaria spores, data collection and creation of data base, as well as we will determine the concentration of biological pollution. Fungal spore concentration depends on the time of day, weather, season, geographical location and closeness of large local spore emission sources. Keywords: aerobiology, Alternaria, fungal spores, meteorological parameters, influence of spores.
Dynamics of Alternaria spore concentration in Rīga for the period 2010-2013
Keywords: Ģeogrāfija