Tiesisku darījumu noslēgšana elektroniski. - Valta, Laura (Latvijas Universitāte, 2018)
Ikdienas dinamikā fiziskas un juridiskas personas noslēdz tiesiskos darījumus ne tikai caur pārstāvjiem, bet arī, izmantojot automatizētas tehnoloģiskās ierīces bez cilvēku tiešas iejaukšanās procesā. Literatūrā šādas ierīces tiek definētas kā elektroniskie aģenti. Līdz ar to šādās situācijās iztrūkst vismaz viena darījuma dalībnieka izteikts gribas izteikums. Maģistra darbā autore pēta elektronisko aģentu būtību un secina, ka pastāv divu līmeņu elektroniskie aģenti, proti, tādi, kurus var uztvert par komunikācijas rīkiem un tādi, kuru darbība ir ievērojami patstāvīgāka. Darba izpētes ietvaros tiek analizēti divi iespējamie elektronisko aģentu regulēšanas varianti un secināts, ka vienkāršiem komunikācijas rīkiem būtu nepieciešams noteikt, ka līgums var tikt noslēgts, izmantojot automatizētas sistēmas starpniecību, taču mākslīgā intelekta elektroniskajiem ir nepieciešams piešķirt e-personas statusu. Atslēgvārdi: elektroniskie līgumi, internets, elektroniskie aģenti, gribas izteikums, mākslīgais intelekts.

In daily dynamic, individuals and legal entities enter into legal transactions not only throught agents but also through automated technological devices without direct human intervention in the process. In literature, such devices are defined as electronic agents. Consequently, in such situations, the expression of the will of at least one transaction participant is missing. The author studies the essence of electronic agents and concludes that there are two levels of electronic agents, that is, those, that can be perceived as communication tools and those whose activities are significantly more independent. Within the framework of the master thesis, two possible options for regulating electronic agents are analyzed and it is concluded that simple communication tools would require that the contract can be concluded through an automated system, but artificial intelligence electronics need to assign e-person status. Keywords: electronic contracts, internet, electronic agents, expression of will, artificial intelligence.
The conclussion of legal transaction on the electronically.
Keywords: Juridiskā zinātne; elektroniskie līgumi; internets; elektroniskie aģenti; gribas izteikums; mākslīgais intelekts