Bībeles interpretācijas Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas teoloģijā - Briška, Bella (Latvijas Universitāte, 2021)
Bībele un tās interpretācijas ir kristīgās teoloģijas centrs. Neskatoties uz to, pētniecībā nepamatoti maz uzmanības tiek pievērsts tam, kā Bībeles teksti tiek lasīti. “Bībeles interpretācijas Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas teoloģijā” ietvaros tiek apkopota un analizēta informācija par to, kā LELB pārstāvji attiecas pret Bībeli un interpretē to. Pēc tam, kad identificētas LELB hermeneitikas vājās puses, tiek doti, iespējams, palīdzoši ieskati no dekonstrukcijas un feminisma kritiskās teorijas. Darba noslēguma daļā ar piemēriem no Jaunās Derības tiek pamatots, kādēļ ir nepieciešams Bībeles tekstus reinterpretēt jaunu notikumu iespaidā. Darba gaitā tiek izvirzīta un apstiprināte tēze, ka LELB hermeneitiskās pieejas problēmas, kas izriet no vienpusīgām teksta interpretācijām, ir risināmas ar dekonstrukcijas un feminisma hermeneitikas elementiem. Cerams, darbs kalpos gan par iemeslu diskusijām par LELB teoloģiju, gan plašākai sarunai par to, kā hermeneitika ir cieši saistīta ar baznīcas doktrīnām, politiku un attieksmi pret dažādiem sabiedrībā aktuāliem procesiem.

The Bible and its interpretations of it is the center of Christian theology. Despite that, the way biblical texts are read has not attracted enough attention in the scholarship. In the course of “Biblical Interpretations in the Theology of Latvian Evangelical Lutheran Church” the information of how LELC representatives perceive and interpret the Bible is compiled and analyzed. After the shortcomings of LELC are identified, possibly, helpful insights of theories of deconstruction and feminist criticism are offered. The closing chapter substantiates why new contextual biblical interpretations are necessary, based on examples of the New Testament. During the course of the paper, the following thesis is promoted: The problems of LELC hermeneutical approach which arise from narrow interpretations of the text can be solved by elements of deconstruction and feminist hermeneutics. Hopefully, this paper will serve to both promote more discussions of the theology of LELC and a broader discourse of how hermeneutics are interconnected with church doctrines, policies, and attitudes towards different societal processes.
Biblical Interpretations in the Theology of Latvian Evangelical Lutheran Church
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; LELB; hermeneitika; Bībele; dekonstrukcija; feminisms