Pensiju sistēma Latvijā un tās attīstības vadīšana - Kaudze, Tamāra (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā ir apskatīta un izvērtēta ieviestā 3. līmeņu pensiju sistēma Latvijā. Īpaša uzmanība ir pievērsta pensiju sistēmas nepilnībām, kas risināma ar likumdošanas sakārtošanu. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt pastāvošo pensiju sistēmu Latvijā, izvērtēt Pensiju kapitāla papildināšanas piedāvājumus un iespējas, kā arī izvērtēt Pensiju sistēmas attīstības vadīšanas iespējas. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, autors veiks sekojošus uzdevumus: * izzinās pensiju reformas būtību un tā īstenošanas posmus; * apkopos informāciju par trīs līmeņu pensiju sistēmu, pensionēšanās vecumu, pensijas apmēra noteikšanu un pensiju kapitāla indeksāciju; * izpētīs pensiju sistēmas LR likumdošanas nepilnības; * apkopos un izvērtēs informāciju par valsts fondētās pensiju shēmas un privātās brīvprātīgās pensiju shēmas dalībnieku izvēlētajām ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām; * analizēs fondētās pensiju sistēmas dalībnieku izvēlēto ieguldījumu plānu ienesīguma rādītājus laika posmā no 2003. gada līdz 2006. gadam; * izvērtēs Privāto pensiju fondu darbību; * veiks aprēķinus papildpensijas kapitāla uzkrāšanai Privātajos pensiju fondos; * apkopos tendences un izstrādās priekšlikumus Valsts pensiju sistēmas tālākai attīstības vadīšanas gaitai Latvijā. Darba autors uzskata, ka svarīgi ir izprast pastāvošo pensiju sistēmu Latvijā un saprast ieviesto trīs līmeņu pensiju sistēmas nepieciešamību, it īpaši pensiju sistēmas trešā līmeņa priekšrocības, kurā ikvienam ir iespējas uzkrāt papildpensijas kapitālu savu vecumdienu nodrošināšanā. Bakalaura darbs ir izstrādāts piecās nodaļās: * Valsts pensiju sistēmas veidošanās. * Valsts 3. līmeņu pensiju sistēma. * Problēmas, kas saistītas ar pensiju fondu darbību, to iespējamie risinājumi. * Valsts fondēto pensiju shēmas darbības apskats. * Privāto pensiju fondu darbības izvērtēšana. Bakalaura darbs sastāv no 82 lapām, 26 attēliem, 17 tabulām un 4 pielikumiem.

ANNATATION Three pillar pension system in Latvia is analyzed and appraised in the paper. A problem of incompleteness of pension laws are analyzed. Incompleteness could be solved to align pension system legislation. The purpose of the paper is to estimate pension system in Latvia, analyze pension system possibilities to accumulate savings, as well as, estimate pension system developmental management possibilities. To reach a paper`s target author will perform following tasks: * investigate points of pension fund reform and it`s level of realization; * to aggregate information of three pillar pension system, pensionary age, scale of pension and indexation of pension capital; * investigate justices of LR incompletenesses; * appraise information of state funded pension system and pension system of private voluntary participants and their choosed asset managers; * analyze funds profitability of asset managers choosed by state funded pension system participants in period of 2003 till 2006; * appraise private voluntary pension funds activities; * calculation of additional pension scale in private voluntary pension funds; * summarize tendencies and perform suggestions of state pension system to develop management possibilities in Latvia. Author means that it is very important to understand pension system in Latvia, as well as, to understand the meaning of three pillar pension system necessity. Especially to understand the meaning of pension system voluntary third pillar, everyone has a chance to create additional savings for secured old age in the private pension funds. A work consists of five parts: * State pension system development. * State three pillar pension system. * Problems of pension fund activities, their possible solutions. * Report of state funded pension system activities. * Report of private voluntary pension fund activities. A work consists of 82 pages, 26 pictures, 17 tables and 4 supplements.
PENSION SYSTEM IN LATVIA AND DEVELOPMENT MANAGEMENT
Keywords: Vadībzinātne