Slimības uztveres saistība ar dzīves kvalitāti krūts vēža pacientēm - Ģīle, Zane (Latvijas Universitāte, 2022)
Latvijā krūts vēzis ir visizplatītākais ļaundabīgais audzējs sievietēm. Slimības uztvere nosaka pacientu veselības un slimības uzvedību un tai ir ietekme uz dzīves kvalitāti. Pētījuma mērķis ir izpētīt slimības uztveres saistību ar dzīves kvalitāti krūts vēža pacientēm. Pētījumā piedalījās 39 krūts vēža pacientes no 18 gadu vecuma, kuras ir ārstēšanās procesā. Tika izmantota Slimības uztveres skalas saīsinātā versija (Brief Illness Perception Questionnaire), EORTC QLQ-C30 un EORTC QLQ-BR23 aptaujas. Iegūtie rezultāti liecina par to, ka slimības uztveres rādītāji negatīvi saistās ar dzīves kvalitātes funkcionēšanas rādītājiem un pozitīvi saistās ar dzīves kvalitātes simptomu rādītājiem.

Breast cancer is the most common type of cancer between women in Latvia. Illness perception leads patients healh behavior and illness behavior and has an impact on quality of life. The aim of this study is to determine the association between illness perception and health-related quality of life in patients with breast cancer. The participants were 39 breast cancer patients from the age of 18 who are currently receiving medical treatment. Brief Illness Perception Questionnaire, EORTC QLQ-C30 un EORTC QLQ-BR23 were used as instruments. The results show that illness perception is negatively associated with functional parameters in quality of life and positively associated with symptom parameters.
Association Between Ilness Perception and Health-Related Quality of Life in Patients with Breast Cancer
Keywords: Psiholoģija; krūts vēzis; slimības uztvere; dzīves kvalitāte; onkopsiholoģija