Laiks, telpa un cilvēks Pāvila Rozīša īsprozā - Grīnberga, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā Laiks, telpa un cilvēks Pāvila Rozīša īsprozā analizētas 20.gs. latviešu rakstnieka P. Rozīša mākslinieciskās kategorijas laiks, telpa un cilvēks. Telpas kategorijā iezīmēta pilsētas, mazpilsētas, dabas un ģeogrāfiskā telpa. Autora daiļdarbu mākslinieciskās telpas un varoņa konceptu veidojošie elementi analizēti salīdzinošā aspektā. Mākslinieciskās telpas kategorijā īpaša nozīme ir Kaukāza reģionam, kam bija ietekme P. Rozīša daiļradē. Cilvēka jeb varoņa konceptu ietekmējošais elements ir likteņa kategorija un psiholoģiskā laiktelpa. Īsprozas darbu laiktelpa jeb hronotops un varoņa konceptu veidojošie elementi skatīti saistībā ar autora biogrāfiju un mākslinieciskajiem principiem. Atslēgas vārdi: Pāvils Rozītis, īsproza, laiktelpa, cilvēks, Kaukāzs, liktenis

In the Master’s paper Time, Space and Man in Pāvils Rozītis Short Prose there is the analysis of such categories as time, space and man. The category of space comprises the space of a city, village and geographical space. In Rozītis’ creative works, the space and elements contributing to the concept of hero have been analyzed in a comparative aspect. As to the category of space, the region of Caucasus has a significant place in his literary works. The category of destiny and psychological time space is the element which influences the concept of man or hero. The time space or chronotype and the elements constructing the concept of hero are analyzed with regard to author’s biography and his artistic principles. Key words: Pāvils Rozītis, short prose, time space, man, Caucasus, destiny.
Time, Space and Man in Pāvils Rozītis Short Prose
Keywords: Filoloģija