Inducētās hromatiskās aberācijas ietekme uz redzi - Urtāne, Diāna (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 33 lapaspusēm. Tas satur 15 attēlus, 1 tabula, 28 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Novērtēt hromatiskās aberācijas ietekmi uz redzi. Metodika: Pētījumā tika novērtēta 13 dalībnieku, vecumā no 20 līdz 30 gadiem, prizmas radīto transversālo hromatisko aberāciju ietekme uz redzes asumu, izmantojot Vernjē saskaņošanas metodes datorprogrammu un redzes asuma novērtēšanas datorprogrammu FrACT. Secinājumi: Prizmas radītās transversālās hromatiskās aberācijas ietekmē prizmas stiprums, bet bāzes virziens būtiski neietekmē. Palielinoties prizmas stiprumam, redzes asums samazinās. Izveidotā specializētā Vernjē saskaņošanas datorprogramma ļauj novērtēt prizmas radīto transversālo hromatisko aberāciju. Atslēgvārdi: hromatiskās aberācijas, Vernjē saskaņošanas metode, prizmas, redzes asums.

Master work is written in Latvian on 33 pages. It contains 15 pictures, 1 table, 28 references to literature. Purpose: To evaluate the effect of chromatic aberration on visual acuity. Subjects and method: The study evaluated 13 participants, aged 20 to 30 years, prisms generated transversal chromatic aberration effects on visual acuity using Vernier alignment methods and computer programs in visual acuity evaluation software FrACT. Results:. Prisms generated transversal chromatic aberration affecting the prism strength, but does not significantly affect the direction of the base. Increasing prism strength, visual acuity decreases. The established specialized Vernjē matching computer program to assess the prism caused by transverse chromatic aberration. Keywords:. Hromatic aberration, Vernier alignment method, prism, visual acuity.
Effect of induced chromatic aberration on vision
Keywords: Fizika; Hromatiskās aberācijas; Vernjē saskaņošanas metode; Prizmas; Redzes asums