Latvijas mūsdienu klimata ekstrēmi: ļoti spēcīgu pērkona negaisa gadījumu analīze - Galakrodznieks, Jānis (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba ietvaros tiek pētīti faktori, kas izraisa un veicina ļoti stipru pērkona negaisu veidošanos un intensificēšanos. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt ļoti spēcīgu pērkona negaisu veidošanās faktorus Latvijā 6 gadu laikā, lai konstatētu iespējamās sakarības starp ļoti stipru pērkona negaisa veidošanās faktorus raksturojošus un intensitātes rādītājiem. Lai sasniegtu bakalaura darba mērķi, izmantoti parametri no Dr.geogr. Zanitas Avotnieces disertācijas ietvaros radītās datubāzes, kurā apkopoti pērkona negaisu gadījumi no 2009. līdz 2015. gadam, meteoroloģisko staciju faktiskajiem novērojumiem un skaitlisko prognožu modeļu reanalīzēm un veikta to principiālā komponentanalīze un parametru savstarpējo sakarību meklēšana. Bakalaura darba rezultāti liecina par 3 cieši saistītām parametru grupām. Konstatētas 26 savstarpējās lineāras sakarības starp parametriem, kas dod ierosinājumus turpmākiem šo sakarību pētījumiem.

Factors that cause and support very severe thunderstorm formation and intensification are investigated within this bachelor’s thesis. The goal of the thesis is to evaluate very severe thunderstorm formation factors over Latvia in 6-year period to identify possible relationships between thunderstorm formation factor and intensity indicators. This goal is reached through the use of parameters from database, developed by Dr.geogr. Zanita Avotniece for dissertation thesis, that compiles thunderstorm cases from 2009 to 2015, as well as parameters from weather station observations and numerical weather prediction model reanalyses and performing principal component analysis as well as searching for bivariate relationships between parameters. The results of the thesis suggest 3 closely linked parameter groups. 26 linear interrelationships between parameters were found, thus providing clues for further investigation of these relationships.
Modern climate extremes of Latvia: analysis of very severe thunderstorm cases
Keywords: Ģeogrāfija; pērkona negaiss; principālā komponentanalīze; Pīrsona korelācijas koeficients; attālinātie novērojumi; faktiskie novērojumi