Patapinājuma līgums - Kājiņš, Andris (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba tēma – „Patapinājuma līgums” izvēlēta pamatojoties uz apstākli, ka patapinājuma līgums ir samērā plaši izmantots, taču maz pētīts un apskatīts zinātniskajā literatūrā. Darba mērķis ir izzināt patapinājuma būtību, vēsturisko attīstību un problemātiku, norādīt uz nepilnībām Latvijas Republikas normatīvajos aktos. Izvirzīto mērķu sasniegšanai patapinājuma līgums salīdzināts ar citiem tam radniecīgiem līgumiem un analizēts patapinājuma regulējums Latvijas Republikas normatīvajos aktos. Pētījuma rezultātā secināts, ka patapinājumu regulējošajās normās Civillikumā un citos normatīvajos aktos ir nepieciešami būtiski grozījumi un papildinājumi. Proti, Civillikumā būtu nepieciešams precizēt pašu patapinājumu definējošo normu, jāgroza noteikumi par līguma termiņa noteikšanu, jāpapildina ar normu, kas par obligātu izvirza precīzi patapināmās lietas un tās piederumu aprakstu līgumā, kā arī ieviest normu, kas regulē juridisko personu mantas patapināšanu.

The theme of work – Lending Agreement – was chosen due to the fact that lending agreement is rather widely used yet relatively little researched has been done and discussion provided in the scientific literature. The aim of work is to study the nature of lending, its historical development and problems as well as to point at shortcomings in the laws and regulations of the Republic of Latvia. In order to reach the aim of work, lending agreement has been compared with other kindred agreements and the lending regulation in the laws and regulations of the Republic of Latvia has been analyzed. As a result of the research it has been concluded that regulatory provisions as regards lending in the Civil Law and other laws and regulations require significant amendments and supplements. Namely, the defining provision of lending itself should be defined more exactly in the Civil Law; regulations that specify the term of agreement should be amended, it should be supplemented with a provision making the description of the lending object and its accessories a mandatory provision, as well the provision that regulates the lending of legal entity property should be introduced.
Agreement of Lending
Keywords: Tiesības