Klimatisko faktoru ietekme uz melnalkšņa Alnus glutinosa L. radiālo augšanu - Putniņa, Sintija (Latvijas Universitāte, 2011)
Melnalkšņu staignāju meži ir Eiropas Savienības aizsargājamo biotopu sarakstā. Melnalkšņi aug mitrās, barības vielām bagātās un skābās augsnēs. Alkšņu dzimtas koki labvēlīgi ietekmē blakus esošu koku augšanu, pazeminot augsnes pH līmeni, palielinot šķīstošo sāļu koncentrāciju un fiksējot atmosfēras slāpekli. Darba mērķis ir noskaidrot klimatisko faktoru ietekmi uz melnalkšņu radiālo augšanu Latvijas teritorijā. Darbs izstrādāts pētījuma „Mežsaimniecības pielāgošana klimata izmaiņām” ietvaros Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā pēc VAS „Latvijas Valsts meži” un LVMI „Silava” pasūtījuma. Gadskārtu paraugi ievākti ar Preslera svārpstu piecos parauglaukumos: Jūrkalnē, Melnsilā, Tukumā, Taurenē un Valkā. Klimatisko faktoru analīzei izmantoti dati no parauglaukumiem tuvākajām meteoroloģiskajām stacijām: Pāvilostas, Kolkas, Rīgas, Zosēniem un Rūjienas. Pētījumā izmantota mēneša vidējā gaisa temperatūra un nokrišņu summa un vidējās gaisa temperatūras un nokrišņu summas pa sezonām. Veikta gadskārtu mērīšana, šķērsdatēšana un hronoloģiju veidošana. Katram parauglaukumam izveidotas hronoloģijas, kuras izmantotas korelācijas analīzei starp klimatiskiem faktoriem un gadskārtu platumiem. Konstatēts, ka nokrišņu daudzums melnalkšņu radiālo augšanu ietekmē visspēcīgāk. Vietās, kur gruntsūdens līmenis ir pazemināts, liels nokrišņu daudzums vasaras mēnešos pozitīvi ietekmē koku augšanu. Novembra nokrišņi palielina barības vielu uzkrāšanas spējas nākamam gadam. Vislielākā gaisa vidējo temperatūru ietekme vērojama ziemā un pavasarī. Siltās temperatūras ziemā nodrošina agrāku veģetācijas sezonas uzsākšanos. Atslēgvārdi: dendroklimatoloģija, Alnus glutinosa, šķērsdatēšana, hronoloģija

Black alder swamps are included in the list of European Union protected areas. Black alder grows on moist, nutrient rich and sour soils. Tree species of the Genus Alnus have a great influence on other tree species. Alders reduce soil pH, increase total soluble salt concentration and fix nitrogen. Main goal of the study is to determine the influence of climatic factors on radial growth of black alder in Latvia. The study has been conducted within the framework of the research project „Forestry adaption to climate change” in the Department of botany and ecology (University of Latvia) and upon the request of „Latvijas valsts meži” and „Silava”. Tree ring samples have been collected using Pressler borer in five different sample locations: Jūrkalne, Melnsils, Tukums, Taurene, Valka. Closest meteorological station data were used in order to analyze the climatic factors: Pāvilosta, Kolka, Rīga, Zosēni, Rūjiena. Data of monthly mean air temperature and precipitation, as well as mean air temperature and precipitation of the season were used. Tree-ring series were measured and cross-dated. From cross-dated tree-ring series a chronology was developed for each sampling site. Chronologies were used to perform correlation analysis to identify climatic factors associated with the tree-ring width variability. It has been found that the amount of precipitation has the most signification influence on radial growth of black alder. In areas where the groundwater level is reduced a high amount of precipitation in summers has positive influence on growth. Precipitations on November help to increase the accumulation of nutrients for the next season. Most signification influence of temperature has been observed during the winter and spring. Where warmer winter temperatures allow a earlier vegetation seasons start. Keywords: dendroclimatology, Alnus glutinosa, cross-dating, chronology
Influence of climatic factors on the radial growth of black alder Alnus glutinosa L.
Keywords: Bioloģija