Darbaspēka nodokļu salīdzinošā analīze Baltijas valstīs - Troņenkova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba temats ir “Darbaspēka nodokļu salīdzinošā analīze Baltijas valstīs”. Kā viena no Latvijas valdības galvenajām prioritātēm nodokļu jomā ir darbaspēka nodokļu sloga mazināšana. Lai turpinātu Latvijā mazināt darbaspēka nodokļu slogu, ir svarīgi veikt darbaspēka nodokļu salīdzinošo analīzi starp Baltijas valstīm. Darba mērķis, pamatojoties uz darbaspēka nodokļu salīdzinošo analīzi Baltijas valstīs, novērtēt Latvijas darbaspēka nodokļu politiku un izstrādāt priekšlikumus Latvijas darbaspēka nodokļu pilnveidošanai. Maģistra darbā autore pēta Baltijas valstu darbaspēka nodokļus, analizē darba algas aprēķināšanas kārtību un nosaka darbaspēka nodokļu slogu. Maģistra darba izstrādes rezultātā autore izstrādājusi priekšlikumus Latvijas darbaspēka nodokļu politikas konkurētspējas veicināšanai.

The theme of the Master's thesis is “Comparative analysis of labour taxes in the Baltic States”. As one of the main tax priorities of the Latvian government is the reduction of the labour tax burden in order to further reduce the labour force tax burden for low income earners, it is necessary to continue to raise the non-taxable minimum. The aim of the work is to assess Latvia's labour tax policy on the basis of a comparative analysis of the labour force in the Baltic States and to develop proposals for improving Latvian labour tax. As a result of the development of a master's thesis, such an analysis of labour taxes in the Baltic States was carried out, a comparative analysis of wages, a tax burden determined. Proposals were developed to boost the competitiveness of Latvian labour tax policy.
Comparative analysis of labor taxes in the Baltic States
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; darbaspēka nodokļi; iedzīvotāju ienākuma nodoklis; valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas; Baltijas valstu darbaspēka nodokļi