Ģimenes jēdziens mūsdienu sabiedrībā konceptā ar faktiskās kopdzīves tiesiskā regulējuma nepieciešamību - Galvanovska, Samanta Monta (Latvijas Universitāte, 2021)
Satversmes 110. pants paredz valsts pienākumu aizsargāt ģimeni, konkrētāk nepaskaidrojot šī jēdziena saturu. Tas izskaidrojams ar to, ka nav vienas definīcijas, kas aprakstītu jēdzienu “ģimene” un būtu derīga gadiem ilgi visās sabiedrībās. “Ģimene” ir plašs jēdziens, kas nepārtraukti attīstās un pielāgojas sociālajai realitātei. Arī šobrīd tas tiek modificēts, atzīstot, ka viendzimuma partneri ietilpst ģimenes jēdzienā un ir tiesiski aizsargājami. Tādejādi tiek mainīta līdzšinējā jēdziena “ģimene” izpratne un saturs. Darbā analizēti jēdziena “ģimene” un tajā ietvertā faktiskās kopdzīves institūta problēmjautājumi un sniegti atbilstoši tiesiskie risinājumi, lai modernizētu tiesību sistēmu, nodrošinātu taisnīgumu un novērstu nekonsekvenci. Darbā aplūkota jēdziena “ģimene” vēsturiskā attīstība, izpētīts tiesiskais regulējums un tiesu prakse. Analizēta problemātika sakarā ar faktiskās kopdzīves tiesiskā regulējuma neesamību, rezultātā sniedzot priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidošanai un esošo problēmu risinājumiem. Atslēgas vārdi: ģimenes jēdziens, faktiskā kopdzīve, laulība, partnerattiecības.

Article 110 of the Constitution of the Republic of Latvia provides for the duty of the State to protect and support the family without elaborating any further as to the content of this concept. The explanation is that a uniform definition of the “family” concept, which could be upheld over a span of many years and that, which would satisfy all communities, does not exist. “Family” is a wide-ranging concept, which remains in constant development and adopts to social reality. Presently this concept is being modified to include same-gender partners thus acknowledging that such unions are also subject to protection of the law. Thus, we are evidencing a gradual transformation of the perception and the content of the “family” concept. The work is dedicated to analysis of the “family” concept and covers basic issues relating to the institute of cohabitation of partners; the paper provides the corresponding legal solutions, which purpose is to keep the law system current and ensure justice, equity and to prevent inconsistency. The work provides a review of the historical development of the “family” concept, legal regulation and judicial practice. The work analyses the problematics ensuing from the lack of proper legal regulation of cohabitation and offers a proposal on the improvement of legal instruments and solutions of the current issues. Key words: concept of family, cohabitation, marriage, partnership.
Concept of family in contemporary society in context with the need for the legal framework of cohabitation
Keywords: Juridiskā zinātne; Ģimenes jēdziens; Faktiskā kopdzīve; Laulība; Partnerattiecības