MUNICIPAL ENVIRONMENTAL GOVERNANCE DEVELOPMENT PRECONDITIONS - Lagzdiņa, Ērika (Latvijas Universitāte, 2024)
Vietējās ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai nepieciešama holistiska un transdisciplināra pieeja. Vides pārvaldības procesa, ieinteresēto pušu un satura izpētes rezultātā konstatēti pamatnosacījumi vides pārvaldības sekmīgai funkcionēšanai un attīstībai pašvaldību ilgtspējīgas attīstības pārvaldības ietvarā: vides pārvaldības procesa disciplināra izpratne un piemērošana integrētā attīstības pārvaldībā; vides komunikācijas instrumentu attīstība un izmantošana sadarbībā ar ieinteresētajām pusēm un sociālekoloģisko sistēmu pieejā balstīts pārvaldības saturs. Izstrādātais inovatīvais pašvaldību piekrastes monitoringa sistēmas koncepts un rīki tā ieviešanai sniedz iespēju pilnveidot pašvaldībās attīstības pārvaldības un plānošanas procesus. Atslēgas vārdi: integrēta piekrastes pārvaldība, ieinteresētās puses, instrumenti, pašvaldību piekrastes monitoringa sistēma, sadarbība, sociālekoloģiska sistēma, vides komunikācija, vides pārvaldība.

Local sustainable development requires a holistic, transdisciplinary approach. The stydy of environmental governance process, stakeholders, and content unveils preconditions for the successful functioning and development of environmental governance within municipal sustainable development: disciplinary understanding and application of the environmental governance process within integrated development governance; the development of environmental communication instruments in collaboration with stakeholders, and governance content based on a socioecological system approach. The innovative municipal coastal monitoring system concept and its implementation tools offer an opportunity to improve municipal development governance and planning processes. Keywords: Collaboration, environmental governance, environmental communication, instruments, integrated coastal governance, municipal coastal monitoring system, socioecological system, stakeholders.
Pašvaldību vides pārvaldības attīstības pamatnosacījumi: Promocijas darbs
Keywords: Sociālā un ekonomiskā ģeogrāfija; Vides pārvaldība; Social and Economic Geography