Akcionāru interešu aizsardzība kredītiestādes piespiedu pārņemšanas gadījumā - Cakuls, Reinis (Latvijas Universitāte, 2012)
Vispārējais maksātnespējas process sistēmiskām bankām nav piemērojams dēļ kaitējuma, ko tas var nodarīt sabiedrībai kopumā. Tādēļ valstij, lai atrisinātu grūtībās nonākušas sistēmiski svarīgas bankas finansiālās problēmas, var nākties to atsavināt pret taisnīgu atlīdzību. Darbā ir analizēts piemērojamais akcionāru interešu aizsardzības režīms bankas piespiedu pārņemšanas gadījumā. Latvijas normatīvais regulējums ir vērtēts kontekstā ar starptautisko tiesu praksi, Eiropas Savienības tiesībām un izstrādes stadijā esošo jauno pārrobežu banku krīzes regulējumu, kā arī salīdzināts ar atziņām, kuras nesenās finanšu krīzes laikā ir guvušas tādas varenas Eiropas lielvalstis kā Vācija un Anglija. Secināms, ka Latvijā spēkā esošais regulējums atpaliek no labā standarta interešu konflikta novēršanas jomā; lai atvieglotu banku pārņemšanu, uz šo regulējumu vajadzētu attiecināt kredītiestādes uzņēmuma pārejas institūtu; veikt atsevišķus citus evolucionārus uzlabojumus.

Ordinary insolvency procedure in not appropriate for troubled systemic banks, as this would cause a substantial damage to the society as a whole. Therefore, the state, to resolve financial problems of the systemically important bank, may have to expropriate the bank for a fair compensation. The paper provides an analysis of the applicable shareholder interest protection regime under these conditions. Latvian regulatory framework is evaluated in the context of the international case law, European Union law and cross-border crisis management regulation which currently is under development, as well as compared to the recent financial crisis strengthened regulatory frameworks of Germany and the U.K. Findings: the Latvian law doesn't comply with the good conflict of interest avoidance standards; to simplify the procedure, business transfer concept could be introduced in the expropriation law; some other evolutionary advancements could be made.
Protection of Shareholders' Interests on Credit Institutions Takeover
Keywords: Juridiskā zinātne