Kukuļņemšanas un kukuļdošanas kvalifikācijas aktuālie jautājumi - Joņica, Angelina (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt korupcijas izplatītākos veidus – kukuļņemšanu un kukuļdošanu un ar tām saistītas kvalifikācijas problēmas. Lai izprastu šobrīd spēkā esošā tiesiskā regulējuma nepilnības vai problēmas kukuļņemšanas un kukuļdošanas jomā, darba autore analizēja tā vēsturisko attīstību, izpētot svarīgākos normatīvos aktus, kas bija spēkā Latvijas teritorijā dažādos laika periodos. Kvalifikācijas problēmas, kā, piemēram, laiks, kad kukuļdošana tiek atzīta par pabeigtu noziedzīgu nodarījumu, tika konstatētas Latvijas tiesu prakses analīzes rezultātā. Darba autore pievērsās arī šobrīd aktuālajai nodoma interpretācijas problēmai kukuļošanas lietās un sniedza savu viedokli, norādot uz iespējamiem šīs problēmas risinājumiem. Aplūkojot ārvalstu pieredzi un tiesisko regulējumu korupcijas apkarošanā, darba autore izdarīja secinājumus un priekšlikumus saistībā ar iespējamu grozījumu veikšanu Krimināllikumā.

The aim of the master’s thesis is to research most popular forms of corruption – receiving of a bribe and bribery and related qualification problems. To understand the flaws or problems of currently existing legislation on receiving of a bribe and bribery, author of thesis analyzed historical development of the institution, investigating most significant normative framework of the territory of Latvia in various periods of time. Analyzing jurisprudence of Latvia, author of thesis discovered such qualification problems as the time, when bribery is recognized as completed offense. Author of thesis focused on actual problem of interpretation of intent in bribery cases and gave her viewpoint on the matter, pointing out to potential solutions. Analyzing experience and legislation of foreign countries, author of thesis draw conclusions and gave recomendations on the possibility of amending Criminal Code.
Receiving of a bribe and bribery qualification actual problems
Keywords: Juridiskā zinātne; kukuļņemšana; kukuļdošana; korupcija; bribe; bribery