Jauniešu slengs krievu un čehu valodā: leksiski semantiskā un vārddarināšanas analīze. - Skapcova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir krievu un čehu jauniešu sarunvalodas vārdu darināšana un analīze. Darba mērķis ir raksturot un klasificēt vārddarināšanas veidus krievu un čehu valodā, noteikt to līdzības un atšķirības. Pētījuma materiāls veidojas no slenga vienībām, kas tika ņemti no dažādām jauniešu slenga vārdnīcām. Tiek analizēts un aprakstīts pētījuma veikšanai nepiecešamais teorētiskais materiāls, tiek pievērsta uzmanība čehu un krievu valodas individuālajiem sociālajiem dialektiem, katras vienības vārdu darināšanas veidiem, praktiskajā daļā veikta krievu un čehu slengu vienību salīdzinoša analīze. Darba beigās ir izdarīti secinājumi, kas apraksta veikto izpēti un tā perspektīvas. Pētījums var ieinteresēt filologus, kuri nodarbojas ar runas leksikas izpēti un interesējas par vārddarināšanas procesiem.

The bachelor work topic is the study and analysis of word formation methods presented in Russian and Czech youth slang. The purpose of the work is to characterize and classify the ways of word formation in Russian and Czech. Identify both similar and different word formations. The material of the study was slang units taken from various youth slang dictionaries. In this work the necessary theoretical material is described and analyzed, along with the individual social dialects of languages, the way of word formation of each unit, and in the practical part, a comparative analysis of Russian and Czech slang units takes place. At the end of the work, conclusions are made describing the study and its prospects. The study may interest philologists involved in the study of colloquial language, word–formation processes in the language.
Youth Slang in Russian and Czech: Lexico-Semantic and Word-Formation Analyses.
Keywords: Valodniecība; сленг; словообразование; чешский язык; русский язык