Ķīna kā spēka faktors starptautiskajās ekonomiskajās attiecībās un tās prognozējamā ietekme - Vaska, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Pēdējo gadu desmitu laikā Ķīna no mazas un nemanāmas ekonomikas ir izaugusi līdz pasaules otrai lielākajai ekonomikai. Līdz ar valsts ekonomikas attīstību tā ir kļuvusi par nozīmīgu spēlētāju starptautiskajā ekonomiskajā arēnā. No Ķīnas kā lielākās eksportētājvalsts, vienas no lielākajām importētājvalstīm, ļoti liela investora un investīciju piesaistītāja ir atkarīgas arī citas pasaules valstu ekonomikas. Līdz ar to ir svarīgi saprast, kā Ķīna ir attīstījusies pēdējo gadu laikā, kāda ir Ķīnas pozīcija pasaules ekonomikā šobrīd un kā valsts nākotnes scenāriji varētu ietekmēt visas pasaules valstu ekonomikas. Diplomdarba „Ķīna kā spēka faktors starptautiskajās ekonomiskajās attiecībās un tāsprognozējamā ietekme” mērķis ir, izpētot valsts makroekonomiskos rādītājus, parādīt Ķīnu kā spēka faktoru starptautiskajās ekonomiskajās attiecībās un analizēt tās prognozējamo ietekmi. Atslēgas vārdi: Ķīna, pasaules lielvara, starptautiskā ekonomika, valsts makroekonomiskie rādītāji

Over the past decades, China has, from a small and invisible economy, grown to the world's second largest economy. Thank to the country's economic development, China has become a major player in the international economic area. As China is now a major exporter, one of major importing countries, very large investor and investment attracting country, other world's economies became dependent. Therefore, it is important to understand how the country has evolved in recent years, what is the current China’s position in the global economy and how possible scenarios would affect the future world’s economy. Diploma thesis’ "China as a power factor in international economic relations and predictable effect” target is to examine the macroeconomic indicators confirming China as a power factor in international economic relations and to analyse expected impact. Key words – China, economic power, international economic, country macroeconomic indicators
China as a Strength Factor in International Economic Relations and its Expected Impact
Keywords: Ekonomika