Patērētāja identitāte Latvijā: sociālās atbildības iezīmes patēriņa praksē - Tretjakova, Dita (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba tēma ir „Patērētāja identitāte Latvijā: sociālās atbildības iezīmes patēriņa praksē”. Temata aktualitāte saistāma ar patērētāju kopienas attīstību Latvijā, kā arī ar patērētāju pieaugošo nozīmi sociālo un ekoloģisko problēmu risināšanā. Darba teorētiskajā daļā izmantotas atziņas par identitāti, atbildību, sociālo atbildību, kā arī patērētāju kultūras ietekmi uz identitāti. Pētījuma mērķis ir izpētīt sociālās atbildības iezīmes patēriņa praksē Latvijā un to saistību ar patērētāju identitāti. Par pētījuma objektu tiek izvirzīti Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Pētījumā tiek veikta anketēšana un fokusa grupu diskusijas. Iegūtie rezultāti apstiprina izvirzīto hipotēzi, ka sociālās normas ietekmē patērētāja uzvedību, tikai tad, ja tiek akceptētas kā indivīda personīgās normas. Tiek apstiprināta arī otra hipotēze, līdz ar to galvenais pētījuma secinājums ir tāds, ka pret vidi atbildīgs patēriņš patērētāja identitāti ietekmē spēcīgāk nekā citu sociāli atbildīgu produktu patēriņš.

The topic of the master’ thesis is “Consumer identity in Latvia: characteristics of social responsibility in consumption practice”. The importance of topic lies within the consumer community development in Latvia as well as the growing importance of consumers weight on solving social and environmental problems. The theoretical part describes the identity, responsibility, social responsibility, and consumer culture impact on the consumer's identity. The study aims to explore the characteristics of social responsibility in consumption practice and their relationship with the consumer's identity. The object of the research is Latvian residents aged 18-55 years. Study is carried out with survey and focus group discussions. The results affirm hypothesis that social norms have effect on consumer behavior only if they are accepted as an individual's personal norms. The results also affirm the second hypothesis, so that the main conclusion of the study is that environmentally conscious consumption affects the consumer's identity more strongly than consumption of other socially responsible products.
Consumer identity in Latvia: characteristics of social responsibility in consumption practice
Keywords: Komunikācijas zinātne