Prediabēta un 2.tipa cukura diabēta riska novērtēšana pacientiem ģimenes ārstu praksē - Vāvere, Laura (Latvijas Universitāte, 2021)
Ievads. Prediabēts ir hroniski izmainīts metabolais stāvoklis, kad 5-10% attīstās cukura diabēts. Pēc pētījuma datiem, aptuveni trešdaļa cukura diabēta pacientu Latvijā nav diagnosticēti, tādēļ pacienti nesaņem atbilstošu terapiju un ātrāk attīstās komplikācijas. Ik gadu no 2.tipa cukura diabēta mirst vidēji 2 miljoni iedzīvotāju visā pasaulē. Svarīga ir preventīvā aprūpe, savlaicīgi atlasīt pacientus, kuriem nepieciešami papildus izmeklējumi, lai novērstu vai samazinātu riska faktorus cukura diabēta attīstībai. 2003.gadā tika izveidota FINDRISC skala, lai ātri, ērti un efektīvi novērtētu pacientu risku diabēta attīstībai tuvākajos 10 gados. Mērķis. Noteikt riska līmeni prediabēta un 2.tipa cukura diabēta attīstībai cilvēkiem, kuriem jau ir viens riska faktors – ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir virs 25 kg/m2 ģimenes ārsta praksē. Materiāli un metodes. Pētījumā iekļauto pacientu vecums bija virs 35 gadiem,vidējais vecums 51,9 ± 13,21 gadi. Visiem pacientiem, kuri piedalījās pētījumā bija palielināts ķermeņa masas indekss – virs 25 kg/m2,vidējais rādītājs sievietēm bija 30,32 kg/m2, bet vīriešiem- 30,68kg/m2. Atlasītajiem pacietiem lūdza aizpildīt anketu, kurai papildus veica arteriāla asinsspiediena mērījumus un vidukļa apkārtmēra noteikšana nabas līmenī. Konkrētajiem pacietiem no ambulatorajām kartēm tika iegūti dati par veiktajām asins analīzēm un vai ir konstatēts iepriekš paaugstināts glikozes līmes un/vai kopējais holesterīna līmenis. Dati tika apkopoti MS Excel, un dati tika analizēti IMB SPSS Statistics 22, lai noteiktu sakarību starp mainīgajiem, tika izmantots Spīrmena rangu korelācijas koeficients. Rezultāti. Kopumā pētījumā piedalījās 95 pacientu. No tiem 63% (N=60) bija sievietes un 37% (N=35) bija vīrieši. Pētījumā iekļauto pacientu vidējais vecums 51,9 ± 13,21 gadi. Visiem pacientiem, kuri piedalījās pētījumā bija palielināts ķermeņa masas indekss. Veicot datu analīzi, apstiprinājās, ka eksistē statistiski nozīmīga korelācijas sakarība starp mainīgajiem ĶMI un FINDRISC (p < 0.001), kā arī statistiski nozīmīga korelācijas starp vidukļa apkārtmēru un FINDRISC rezultātu (p < 0.001). Pacientiem, kuri piedalījās pētījumā, 87% (N=83) bija abdomināla adipozitāte. No iegūtajiem pacientu ambulatorās kartes datiem 58,95 % (N=56) anamnēzē ir konstatēts paaugstināts kopējais holesterīna līmenis, apstrādājot datus, tika konstatēts, ka eksistē tendence statistiski nozīmīgai korelācijas sakarībai (p<0,07) starp FINDRISC un KH rādītāju. Pēc pētījuma rezultātiem 44% (N=41) no aptaujātiem pacientiem ir augta un ļoti augsta riska pakāpe. Augsta pakāpe ir 33% (N=31) un ļoti augsta riska pakāpe ir11% (N=10) pacientu, ka tuvākajos 10 gados attīstīsies cukura diabēts. Secinājumi. Pastāv statistiska korelācija starp ĶMI un FINDRISC, kā arī starp vidukļa apkārtmēru un FINDRISC, un, ka eksistē statistiska tendence, datu korelācijai starp FINDRISC un kopējo holesterīna līmeni. Tādēļ FINDRISC skala ir informatīva un ērti lietojama praksē.

Introduction. Prediabetes is a chronically changed metabolic condition, when 5-10% evolv in diabetes. After study data, approximately one third of patients are not diagnosed, therefore patients do not receive appropriate therapy and complications evolve faster. To prevent or reduce risk factors for diabetes mellitus to evolve. In preventative medicine a big role is high quality family doctors work. FINDRISC scale was found in 2003, to promptly and effectively assess patient risk in diabetes development in the coming 10 years.Aim. To determine risk level of prediabetes and 2.type of diabetes mellitus development to people, who have one of the risk factors - body mass index (BMI) is over 25kg/m2 in family doctor practice.Materials and methods. In the study, patients were older than 35 years, average age 51,9 13,21 years. Every patient who participated in the study had an elevated body mass index - above 25 kg/m2.From selected patients records were obtained date on the preformed blood analyzes and whether elevated levels of glucose level and/or total cholesterol have been found earlier. Data were collected in MS Excel and data were analyzed IMB SPSS Statistics 22. Results. Overall, 95 patients participated in the study. From them 63% (N=60) was females and 37% (N=35) was males. Performing data analysis confirmed that there exists statistically significant correlations connection between variables BMI and FINDRISC (p<0.001), as well as statistically significant correlation between waist circumference and FINDRISC results (p<0.001). 87% (N=83) patients who participated in the study had abdominal adiposity. Data collected from patient medical records showed that 58.95% (N=56) anamneses, has elevated total cholesterol level. Processing of the data found that there exists a tendency, statistically significant correlation coherence(p<0,07) between FINDRISCH and TC indicator. According to the results of the study 44% (N=41) of participants had high or very high risk of developing diabetes.Conclusions. Exists statistical correlation between BMI and FINDRISC, as well as waist circumference and exists statistical correlation tendency, data correlation between FINDRISC and total cholesterol level. Therefore FINDRISC scale is informative and easy usable in practice. According to the results of the study 44% patients have high or very high grade, that in the future 10 years diabetes mellitus will develop them. This patient group requires purposeful in addition inspection.
Risk assessment of prediabetes and type 2 diabetes in patients in the practice of Genereal Practise
Keywords: Medicīna; Prediabēts; cukura; diabēts; profilakse