Pret komercsabiedrībām vērsti noziedzīgi nodarījumi- tos veicinošie faktori un novēršana - Kristjansons, Svens (Latvijas Universitāte, 2020)
Komercsabiedrības kā noziedzīgu nodarījumu upuri ir kriminoloģijā maz pētīts temats, pastāvošajām zināšanām par šādu noziedzību veicinošajiem faktoriem un to novēršanu nereti esot balstītām pētījumos par noziedzīgiem nodarījumiem pret fiziskām personām. Šī pētījuma ietvaros autors identificē dažādos noziedzīgos nodarījumus, no kuriem var ciest komercsabiedrības, piedāvā to dalījumu tieši un netieši vērstos noziedzīgos nodarījumos, apskata prevencijas un reakcijas pasākumu īstenošanas kārtību un nozīmi, kā arī praktiski izpēta vairākus noziegumus, identificējot pasākumus, kuru preventīva ieviešana būtu varējusi noziegumus novērst. Autors identificē padziļinātu šīs tēmas pētījumu trūkumu iespējamo ietekmi uz valsts ekonomiku, kā arī izvirza tēzi par trim galvenajiem faktoriem, kas veicina šādus noziedzīgus nodarījumus.

Crimes against businesses is a rarely researched topic, and the knowledge of factors that promotes them and how to prevent them is not rarely based on researches of crimes against individuals. In this research author identifies different types of crimes that can do harm to businesses, offers to divide them in “direct” and “in-direct” crimes, reviews the order and meaning of preventive and reactive measures, as well as do case-studies and identifies measures that could have prevented the crime from happening. Author identifies the potential impact of the lack of deep studies about this topic on states economy and nominates a thesis about three main factors that promotes such crimes.
Crimes against commercial companies- contributing factors and prevention
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminoloģija; viktimoloģija; komercsabiedrības; noziedzīgi nodarījumi; prevencija