Juridisko personu kriminālatbildība - Biezbārde, Krista (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētnieciskā darba ietvaros tiek aplūkota juridiskās personas kriminālatbildības institūta būtība un tās regulējums vairākas valstīs. Darbā tiek apskatīts Latvijas Republikā spēkā esošais normatīvais regulējums attiecība uz juridiskajām personām piemērojamajiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem. Analizējot normatīvos aktus un zinātnisko literatūru, darba ietvaros tiek aplūkoti problēmjautājumi saistībā ar juridisko personu kriminālatbildības ieviešanu un tiek apskatīti to iespējamie risinājumi. Izvirzītā mērķa sasniegšanai autore izvirza šādus uzdevumus: 1.Analizējot normatīvos aktus, izpētīt juridiskās personas kriminālatbildības institūtu- vēsturisko attīstību un juridisko personu un to kriminālatbildības jēdzienu; 2.Analizēt juridiskām personām piemērojamo piespiedu ietekmēšanas līdzekļu regulējumu Krimināllikumā; 3.Izpētīt, kā juridisko personu atbildības jautājums tiek risināts ārvalstīs. Darba noslēgumā autore apskata ārvalstīs esošo juridisko personu kriminālatbildības regulējumu, salīdzinot to ar Latvijā esošo, kā arī izdara secinājumus un izvirza priekšlikumus iespējamiem grozījumiem normatīvajā regulējumā.

The investigatory work includes the essence the criminal liability of legal person institution and it’s regulation in different countries. The work gives an insight on the legal person compulsory means of coercion in Latvian Republic. By analysing regulatory acts and scientific literature, the work looks at the problematic questions in conjuction with carrying out the legal person’s criminal liability and also looks at the possible solutions of the problem. To achieve the goal, the author sets these tasks: 1.Research the legal person’s criminal responsibility’s institute by analysing the regulatory acts, it’s historical development, the concept of the legal person and it’s criminal responsibility. 2.Analyse the regulation of the criminal law for the compulsory means of coercion for a legal person. 3.Research how the question of legal person’s responsibilities is dealt with in foreign countries. In conclusion the author addresses the legal person’s regulation of criminal responsibility in foreign countries, while comparing it to the one in Latvia. Also the author draws conclusions and puts forward proposals for possible changes in the regulatory framework.
Criminal liability of legal persons
Keywords: Juridiskā zinātne; Juridiska persona; kriminālatbildība; tiesiskais regulējums Latvijā; piespiedu ietekmēšanas līdzekļi