Pasākumi bibliotēkās bērniem līdz divu gadu vecumam. Pieprasījums un piedāvājums - Krišjāne-Reinika, Baiba (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba temats ir bibliotēku pasākumu bērniem no dzimšanas līdz divu gadu vecumam, pieprasījums un piedāvājums. Darba mērķis ir noskaidrot pieprasījumu pēc pasākumiem bibliotēkās ģimenēm ar bērniem no dzimšanas līdz divu gadu vecumam, kā arī bibliotēku piedāvājumu. Bakalaura darbs ir balstīts uz Erika Eriksona psihosociālo attīstības un empīrisma teoriju. Mērķa sasniegšanai tika veikta vecāku, kuriem ir bērni līdz divu gadu vecumam, anketēšana, Amerikas Savienoto Valstu bibliotēku tīmekļa vietņu kontentanalīze, Latvijas bibliotēku gada pārskatu analīze un trīs bibliotēku darbinieku elektroniskā intervēšana. Anketu rezultāti sniedz ieskatu, ka lielākā daļa respondentu apmeklētu pasākumus, kas veltīti tieši bērniem līdz divu gadu vecumam. Amerikas Savienotās Valstis jau daudzus gadus rūpīgi piestrādā pie bibliotēkas pasākumu veidošanas attiecīgajam vecumposmam. Turpretī intervijas atklāj, ka Latvijas bibliotēku darbinieki ir piesardzīgi ar šāda vecuma auditoriju, apzinoties vecumposma īpatnības un neesot pārliecināti par savu kompetenci, lai strādātu ar bērniem līdz divu gadu vecumam, ko atklāj arī intervijas.

The topic of the bachelor's thesis is the demand and offer of library events for children from birth to two years of age. The aim of the work is to find out the demand for events in libraries for families with children from birth to two years of age, as well as the offer of libraries. The bachelor's thesis is based on Erik Erikson's theory of psychosocial development and empiricism. To achieve this goal, a survey of parents with children under the age of two, a content analysis of the United States library websites, an analysis of the annual reports of Latvian libraries, and an electronic interview of three library staff were conducted. The results of the questionnaires provide an insight that the majority of respondents would attend events specifically for children under two years of age. The United States has been working hard for several years to develop library activities for this age group. On the other hand, the interviews reveal that Latvian library staff are cautious with such an audience, aware of the peculiarities of the age group and not sure about their competence to work with children under the age of two, which is also revealed by the interviews.
Events in libraries for children under two years of age. Demand and offer
Keywords: Bibliotēkzinātne; bērni līdz divu gadu vecumam; pieprasījums; piedāvājums; pasākums bibliotēkā