Mācību vides nozīmes bērna valodas sekmēšanai pirmsskolā - Žagare, Ieva (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autore - Ieva Žagare Bakalaura darba temats - Mācību vides nozīmes bērna valodas sekmēšanai pirmsskolā. Mērķis - teorētiski un praktiski pētīt 5 – 6 gadu vecu bērnu mācību vides izmantošanas iespējas valodas sekmēšanai pirmsskolā. Bakalaura darbā ietverta viena teorētiskā nodaļa un viena praktiskā nodaļa - kopā 2 nodaļas un 7 apakšnodaļas. Darba saturu veido: •teorētiskā daļa – tika veikta pedagoģiski psiholoģiskās un metodiskās literatūras analīze; •empīriskā daļa – ar empīrisko metožu palīdzību - pedagoģiskais novērojums, praktiskais darbs ar bērniem un iegūto rezultātu analīze, tika rasta atbilde uz pētījuma jautājumu: kā mācību vide sekmē bērna valodas prasmi pirmsskolā? Pētījuma rezultātā tika secināts, ka mācību videi ir liela nozīme valodas apguvei pirmsskolā. Mācību vide bērna valodas prasmes sekmē ar daudzveidīgajiem mācību materiāliem, atbilstošu grupas vides iekārtojumu, grupas vidē veidotajām “runājošajām sienām” un skolotājas pilnvērtīgu iesaistīšanos mācību procesa veidošanā. Bakalaura darba struktūra - darba apjoms ir 47 lappuses, darbs sastāv no 2 nodaļām un 7 apakšnodaļām, 4 tabulām un 20 attēliem, darbā izmantoti 36 literatūras avoti. Atslēgvārdi - vide, skolotājs, valoda, vērtības, pirmsskola, bērna attīstība.

Author of the work - Ieva Žagare Bachelor's thesis topic - The roles of environment for children in language development in pre-school. Objective - Theoretical and practical examination of the possibilities of utilizing the learning environment for language promotion in preschool among 5-6 year-old children. The bachelor's thesis consists of one theoretical chapter and one practical chapter - a total of 2 chapters and 7 subchapters. The content of the work includes: •Theoretical part - analysis of pedagogical, psychological, and methodological literature was conducted. •Empirical part - through empirical methods such as pedagogical observation, practical work with children, and analysis of obtained results, an answer was found to the research question: How does the learning environment promote a child's language skills in preschool? The research concluded that the learning environment plays a significant role in language acquisition in preschool. The learning environment enhances a child's language skills through diverse learning materials, appropriate arrangement of the group environment, "speaking walls" created within the group, and the active involvement of the teacher in the educational process. The structure of the bachelor's thesis - the work consists of 47 pages, including 2 chapters and 7 subchapters, 4 tables, and 20 figures. It cites 36 references. Keywords - environment, teacher, language, values, preschool, child development.
The roles of environment for children in language development in pre-school
Keywords: Izglītības zinātnes; Vide; Skolotājs; Valoda; Vērtības; Pirmsskola