Intelektuālā īpašuma kā īpašuma tiesības priekšmeta īpašais raksturs - Bordāns, Jānis (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek sniegts pārskats par „Intelektuālā īpašuma” regulējumu un tā tiesisko dabu no šo izņēmuma tiesību kā bezķermeniskas lietas skatupunkta. Autors ir norādījis, ka Latvijas Civillikums atstāj zināmas šaubas jautājumā par to vai bezķermeniska lieta vispār tiek atzīta par īpašuma tiesību priekšmetu, ievērojot to, ka likumā tas nav skaidri izteikts. Ārpus piemērojamo likumu apskatīšanas, darbs apraksta praksi, kāda iedzīvināta, pamatojoties uz Latvijas un starptautiskajām autortiesībām un tām atbilstošajiem principiem. Tiek vērsta uzmanība uz sarežģījumiem, kādi atklājušies autortiesību un blakustiesību piemērošanā aiz neskaidra autortiesību subjekta statusa regulējuma un zināma jurisprudences vājuma iemesliem. Autors ir ierosinājis vairākus grozījumus Latvijas Civillikumā un Autortiesību likumā, lai risinātu darbā ilustrētos jautājumus

The work surveys regulation and legal nature of „Intellectual property” from the aspect of named exclusive rights as a type of incorporeal property. It is stated by the author, that the Latvia’s Civil Law leaves certain doubt about the issue whether incorporeal object shall be considered as object of property rights at all, as it is not explained explicitly in the law. Apart from applicable rules, the work describes the practice that animate Latvia’s and international copyright and the principles that underlie it. Certain attention has been pointed out on complications with enforcement of Copyrights (Author’s rights) and Related rights in Latvia, due to both unclear regulation of copyrights holder status in Copyright Law and certain weakness of jurisprudence in Latvia. Author has proposed several amendments to the Civil Law and Copyright Law of Latvia to solve issues illustrated at the work.
Specific Character of Intellectual Property as an Object of Property Rights
Keywords: Tiesības