Digitālo mācību līdzekļu izmantošana valodas apguvē bērniem pirmsskolas izglītības 3.posmā - Rībena, Ance (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Ance Rībena Darba nosaukums: “Digitālo mācību līdzekļu izmantošana valodas apguvē bērniem pirmsskolas izglītības 3.posmā”. Darba mērķis: izzināt digitālo mācību līdzekļu izmantošanu valodas apgūšanai bērniem pirmsskolas izglītības trešajā posmā. Kvalifikācijas darba tēma ir nozīmīga pirmsskolas bērniem un pedagogiem. Mūsdienās strauji attīstās digitālā pasaule un viedierīces, kas palīdz bērniem attīstīt valodas apguvi. Pirmajā darba daļā autore veic teorētisko analīzi par digitālo mācību līdzekļu pielietojumiem, to skaidrojumiem un aspektiem valodas apguvei. Sniegts pirmsskolas izglītības trešā posma raksturojums. Otrajā darba daļā autore veic empīrisko pētījumu, kurā piedalījās 10 bērni pirmsskolas izglītības trešajā posmā. Veicot pētījumu tika izmantota novērošanas metode. Lai panāktu maksimālu efektu pētījuma laikā, bērniem tika piedāvātas dažādas digitālās ierīces un lietojumprogrammas valodas apguvei. Autore izstrādāja valodas mācību jomas nodarbības, izmantojot datoru un interaktīvo tāfeli, lai veicinātu bērnu digitālās prasmes un valodas apguvi. Pētījumā tiek atspoguļota informācija par 12 dažādām nodarbībām. Pētījumā tika izmantots dators, kopā ar pārvietojamo projektoru, datu kameru un interaktīvā tāfele.

The author: Ance Rībena Title of the work: The use of digital teaching aids in language learning for children in the 3rd stage of preschool education. Purpose of the work: to lear about the use of digital learning tools for language learning for children in the third stage of preschool education. The topic of the qualification work ir “Using digital teaching aids in language learning for children in the 3rd stage of preschool education”. The topic of the qualification work is important for preschool children and educators. Today, the digital world and smart devices help children develop their language skills and they are rapidly developing. In the first part of the work, the author conducts a theorecial analysis of the applications of digital teaching aids, their explanations and aspects for language learning. A description of the third stage of preschool education is given. In the second part of the work, the author conducts an empirical study in which 10 children participated in the third stage of preschool education. The observational method was used in the research. In order to achieve the maximum effect during the study, children werw offered various digital devices and applications for language learning. The author developed lessons in the fiels of language learning using computer and an interective whiteboard to promote childrens digital skills and language learning. The study reflects information on 12 different lessons. The research used a computer, a set with a mobile projector, a data camera and an interactive whiteboard.
The use of digital teaching aids in language learning for children in the 3rd stage of preschool education
Keywords: Izglītības zinātnes; Digitālie mācību līdzekļi; valodas apguve; pirmsskola; tehnoloģijas