Nātrija atomu gūstīšana magnētiski optiskajā slazdā - Ciniņš, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba ietvaros tika veikta Latvijā pirmā magnētiski optiskā slazda (MOS) pilnveidošana, uzstādot atomu dzesēšanai un gūstīšanai nepieciešamo EOM un izveidojot riņķveida krāsvielu lāzera frekvences stabilizācijas sistēmu ar nātrija šūnu, kā arī optimizējot optisko sistēmu un vakuumsistēmu. Darbā apkopoti MOS darbības principu teorētiskie izklāsti un iegūtie rezultāti, novērojot nātrija fluorescenci MOSā ar CCD kameras palīdzību. Analizēti iegūtie dati un izdarīti secinājumi par nepieciešamajiem iekārtas uzlabojumiem. Ar MOS tiek plānots veikt eksperimentus aukstās Ridberga gāzēs. Sadarbojoties ar Lāzeru centra molekulāro kūļu laboratorijas personālu, tika veikts eksperiments nātrija ietērpto stāvokļu interferences novērošanai nātrija virsskaņas kūļu iekārtā un veikta iegūto datu analīze.

This work presents improvement of the first magneto-optical trap (MOT) in Latvia by setting up necessary devices – electro-optical modulator and sodium cell optical system for ring dye laser frequency stabilization. Experimental work includes optimization of the existing MOT optical and vacuum systems. This work summarizes the theoretical outline of the MOT operation principles and experimental results of monitoring fluorescence of sodium with CCD camera. Experimental results have been analyzed and conclusions about necessary improvements were drawn. The built setup will be used in further experiments in cold Rydberg gases. Experimental observation and data analysis of interference of sodium dressed states was accomplished in collaboration with staff of Laser Centre of University of Latvia.
Trapping of sodium atoms in a magneto-optical trap
Keywords: Fizika