Galaktikas sarkanā pudura zvaigžņu augstas izšķirtspējas spektrālie pētījumi - Barzdis, Arturs (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā darbā ir iepazītas zvaigžņu spektroskopijas metodes un darbs ar tam paredzētajām datorprogrammām. Ir veikta sarkanā pudura zvaigznes Omega Serpentis (HD 141680) augstas izšķirtspējas spektroskopija izmantojot spektru uzņēmumus, kas iegūti ar augstas izšķirtspējas spektrogrāfu SOFIN, kas uzmontēts Ziemeļvalstu Optiskajam Teleskopam (Nordic Optical Telescope), un noteikti zvaigznes galvenie fizikālie raksturlielumi, kā arī ķīmiskais sastāvs. Iegūtie rezultāti apstiprina, ka Omega Serpentis ir metāliem bagāta sarkanā pudura zvaigzne ar Saulei līdzīgu ķīmisko sastāvu. Veiktie pētījumi ļauj uzdot arī aptuvenas iespējamās HD 141680 masas vērtības robežas, kuras labi saskan ar teorētiski paredzēto sarkanā pudura zvaigžņu masu intervālu. Iegūtie rezultāti labi saskan ar Takeda et al. (2005) nesen iegūtajiem rezultātiem.

High resolution spectroscopy of the nearby red clump star Omega Serpentis (HD 141680) was used to determine its basic physical properties and chemical composition. Spectrum was obtained in this research were obtained with the SOFIN high resolution spectrograph mounted on the Nordic Optical Telescope at La Palma. The derived results confirm that Omega Serpentis is a metal-rich red clump star with roughly Solar composition. Approximate limits on the mass of HD 141680 and also its radial velocity are found. Our results are in good agreement with the recent results of other authors.
High – resolution spectral analysis of Galactic clump stars
Keywords: Fizika